…la fel cum este micuțul meu Azorel, o să îți spun dinainte cum stă treaba cu el, pe scurt, fix și la obiect. Nu că aș fi eu vreo expertă în educație canină, dar din ce am citit și din ce am conviețuit cu el în astea 7 luni, îți pot spune că:

Un yorkshire terrier, deși este un cățel mic, este dornic de aventură și foarte curajos. Își uită adesea locul și se crede mare, tare și puternic astfel că intră în belele. Latră foarte mult, invers proporțional cu dimensiunea sa de parcă ar fi cel mai puternic cățel din lume, dar îl poți învăța ușor să nu o facă. Nu de puține ori s-a trezit în toiul nopții lătrând. De lătrat pe stradă la oamenii pe lângă care trece, nu mai spun, e la ordinea zilei. Așa că fii atent la comportamentul lui și încearcă să i-l corectezi când este cazul, de preferință când e mic, până să își ia lumea în cap. Pentru că și-o va lua, te asigur! 


Un yorkshire terrier este foarte atașat de stăpân, foarte iubăreț și afectuos. Te pupă te linge, îți zâmbește, dacă vă puteți închipui cum vă poate zâmbi un câine, cu toți dinții la vedere. Nu pot să vă explic, trebuie să vedeți asta și vă veți îndrăgosti iremediabil de el. Are nevoie de multă afecțiune, așa că va cere adesea să fie luat în brațe, mângâiat sau băgat în seamă. Eu i-am acordat atenția cerută de fiecare dată. Numai când mă uit la ochișorii lui negri, mă topesc. 

Tocmai de aceea este bine să nu îl răsfeți prea tare pentru că va deveni neasculator și încăpățânat, așa cum este Azorel acum. Nu  i-am refuzat niciodată nimic, nu l-am pedepsit când a făcut ceva rău mai mult de 2 minute și l-am mângâiat în continuu. Astfel, este un răsfățat peste măsură care cerșește mereu, de la afecțiune până la mâncare. Deci, pedepsește-l când este cazul, imediat ce a făcut năzbâtia (NU cu bătaie!!!), ca să își învețe locul sau să știe că a greșit! Este inteligent și se poate dresa ușor, dar trebuie să fii foarte ferm și hotărât cu el, dar nu agresiv și dur. Un yorkshire terrier învață foarte repede dacă ai răbdare cu el, iar după fiecare lecție un biscuite e binevenit!Limitează-i spațiul de desfășurare la o vârstă fragedă! Eu nu am făcut-o, așa că Azorel are voie peste tot în casă, mai mult decât atât, doarme în pat cu noi, pe perna mea, astfel încât noaptea ne împingem reciproc, dacă va puteți închipui, care să ia mai multă pernă și care nu. Nu mai vorbesc că dacă mă ridic în fund pentru câteva secunde, deja mi-a luat locul. Un yorkshire terrier trebuie să știe unde are voie și unde nu. 


Fii atent la sănătatea lui, un yorkshire terrier este un cățel destul de sensibil la boli. Ferește-l de frig și de ploaie. Nu îi da să mănânce nimic în afară de crochetele lui, chiar dacă el este pofticios la orice și va cere, întrucât, în general, vomită (exact acolo unde nu vrei să o facă!). Dă-i gumă specială pentru dinți, întrucât este predispus la tartru și carii. Fă-i deparazitare periodică, întrucât e genul care bagă în gură tot ce găsește și apoi face viermișori. Noi am avut probleme cu sănătatea lui doar când era mic, a fost răcit vreo lună de zile, lună în care a tușit, a strănutat și i-a curs nasul în continu. Nu vreau să vă zic cât au costat tratamentele în total!
 
Supraveghează-i activitățile, pentru că un yorkshire terrier roade orice, de la cabluri electrice, prize, tocuri de uși, pereți și până la papuci. E normal, vine de la gingii. Eventual cumpără-i ceva special de ros, ca să aibă obiectul muncii fără să distrugă casa. Se găsesc tot felul de oase în magazinele pentru animale.Un yorkshire terrier este un cățel ideal pentru călătorii, nu trebuie să îți faci probleme dacă pleci de acasă. Multă lume m-a întrebat: „și dacă plecați în vacanță,ce faceți cu cățelul?” Cum ce facem? Merge cu noi.  Fiind un cățel de talie mică, se poate transporta ușor chiar dacă nu călătorești cu mașina personală. Aici la tren îi cuperi bilet și călătorește în cușcă sau în geantă, dar poți să-l scoți fără probleme și să îl ții în brațe, mie nu mi-a zis nimeni nimic. În avion e puțin mai complicat, dar nu imposibil, am povestit experiența AICI. În plus, adoră să călătorească, ați fi surprinși să vedeți cât de cuminte este și cum privește atent pe geam. Fiind mic ai voie cu el în multe locuri (am intrat în caldiri, castele, magazine, hoteluri) și nu te încurcă prea tare, dimpotrivă vacanța alături de el este mult mai frumoasă!  


Yorkshire terrier-ul este un cățel de origine britanică și până să devină animal de companie a fost folosit pentru a vâna șobolanii din mine și galerii subterane, instinct, care, se pare, că l-a păstrat până astăzi. Deci nu este indicat să deții, alături de el, animale mici sau rozătoare. S-ar putea să le pape!  

În concluzie, poartă-te cu el cu multă răbdare și grijă. Este inteligent și va înțelege dacă îi explici. Arată-i afecțiune și dragoste, că și el ți-o va întoarce garantat. Este un companion dulce foc cu care nu te vei plictisi niciodată și nici nu te vei simți singur. Te va însoți fidel oriunde și îți va umple sufletul de bucurie. 

Cu toate cele scrise mai sus, eu nu am aplicat regulile în întregime, ci doar parțial, dar fiecare își educa cățelul cum vrea. Eu am considerat că e mai bine să aibă temperamentul lui natural, dar desigur că unele lucuri sunt esențiale, cum ar fi să facă nevoile afaraă. Însă pentru restul, sincer, îl iubesc și îl vreau pe Azorel așa cum este el: cu o personalitate puternică, hotărâtă, ageră, încăpățânată și foarte vioaie. 

Azorel, micuțul meu yorkshire terrier, este cu adevărat cățelul cu care nu mă plictisesc niciodată. Credeți-mă pe cuvânt!

Citeste mai multe despre:

 


Etichete: , , ,