Încep prin a vă spune că istoria grădinilor de pe Valea Loarei datează din Evul Mediu, când călugării vechilor abații își cultivau legumele respectând forme geometrice, în special forma de cruce. Însă Renașterea este cea care a dat naștere unei tradiții în zonă, când fortărețele se deschid spre veritabile saloane exterioare, stimulând imaginația spre creația de parcuri și grădini remarcabile, în timp ce influența italiană adaugă elemente decorative cum ar fi fântânile, statuile, florile colorate și arbuștii ornamentali. Pentru că, impresionați de arta grădinilor italiene, regii Franței s-au întors din lungile campanii militare nu numai cu prada de război, ci și numeroși meșteri, artizani, peisagiști sau arhitecți, adusi să transpună frumusețea acelor locuri la malul bătranului fluviu regal. Și n-au făcut rău deloc, moștenirea pe care au lăsat-o în urmă este impresionantă, Valea Loarei bucurându-se astăzi de un patrimoniu peisagistic excepțional.
Arta grădinilor atinge apogeul pe Valea Loarei la Villandry
Grădina castelului Villandry se împarte în 6 grădini mai mici, cu teme diferite, cea mai desăvarsită fiind grădina ornamentală, un fel de prelungire a camerelor din castel, compusă din grădina dragostei, unde fiecare zonă evocă un tip de iubire prin forme geometrice, plante și culori – iubirea tandră, pasională, schimbătoare și tragică și grădina muzicii, cu garduri vii tunse în forme de lire sau harpe. Ceva mai în spate găsim grădina soarelui, un labirint din arbusti verzi și grădina apei, amenajată în conformitate cu spiritul clasic, ca un loc ideal pentru odihnă și meditație. Un loc aparte îl ocupă grădina de legume, iar între aceasta și biserica din sat se găseste grădina de mirodenii. N-ai crede că o grădină de legume poate fi așa interesantă precum cea de la Villandry. Organizată în stil renascentist, ea se compune din 9 pătrate identice cu motive geometrice diferite, în pătrate se cultivându-se legume și zarzavaturi în culori alternante, ce dau impresia unei table de șah multicolore. O grădină de legume decorativă, unde trandafirii și varza conviețuiesc foarte bine impreună, mai mult decât atât, aduc o reală desfătare ochiului. E păcat să vizitezi Valea Loarei fără să treci pe la Villandy, farmecul care învăluie acest loc nu incetează niciodată, indiferent de sezon. Despre vizitele mele la Villandry v-am povestit AICI.
Parcurile englezești de la Chaumont-sur-Loire și Cheverny
Castelul Cheverny nu posedă o grădină în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un ocean de peluze, ticsit cu arbori și arbuști ornamentali. Eu l-am vizitat toamna, când verdele incredibil al gazonului contrasta cu covorul de frunze ruginii, iar copacii erau colorați de la verde profund pană la galben-roșiatic. La Cheverny domeniul este impărtit în două părti: acest parc englezesc, aranjat, dichisit, plus un parc forestier-animalier, pădurea mai exact, traversată de un canal de apa. Parcul de la Chaumont-sur-Loire este conceput și el după modelul parcurilor englezești, cu peluze întinse, ușor valonate, traversate de cărări curbilinii și umbrite din loc în loc de arbori, ce orientează privirea spre diverse unghuri ale castelului. Despre vizitele mele la Chaumont am povestit AICI, despre cele la Cheverny AICI.
Grădinile doamnelor de la Chenonceau
Dacă ajungi pe Valea Loarei și nu ai timp decât pentru un singur castel, Chenonceau trebuie să fie acela. Conceput de femei pentru a fi locuit de femei, Chenonceau este fermecător, o bijuterie renascentistă cu formă unică, de pod în arcade peste râul Cher. Însă nici grădinile ce-l înconjoară nu se lasă mai prejos, ele sunt fascinante, elegante, chic, păstrând pană astăzi câte puțin din personalitatea și rafinamentul celor două doamne care le-au creat, Catherina de Medici și Diane de Poitiers. Despre vizitele mele la Chenonceau am povestit AICI.
Grădina lui Leonardo DaVici de la Clos-Lucé
Un loc secret, străjuit de ziduri de piatră, în plin centru al orașului Amboise, grădina conacului Clos-Lucé, ultima resedinta a lui Leonardo DaVinci, se înfățișează ca o oază plină mister în lungul râului Amasse, fiind creată având ca sursă de inspirație tablourile artistului. Răcoroasă și liniștită, tainică și umbroasă, cu o varietate mare de plante, cu arbori înalți și cărări ce șerpuiesc printre ei, invăluite într-o lumină stranie, cu stânci, grote, surse de apă, puncte de belvedere, efecte de ceată prin care liniile și delimitările se pierd, grădina de la Clos-Lucé este fascinantă, o adevărată incursiune culturală în universul geniului. Despre plimbările mele la Clos-Lucé am povestit AICI.
Grădinile contemporane de la Rivau
Cu nume de poveste, ca Grădina de legume a lui Gargantua, Pădurea Fermecată, Pădurea Indrăgostitilor, Grădina Secretă, Labirintul lui Alice, cele 14 grădini de la Rivau au fost imaginate și create chiar de proprietara castelului, Patricia Laigneau, o pariziană indrăgostită de artă, și care s-a înscris la Scoală de Peisagistică pentru a se putea ocupa în cunostintă de cauză de grădini, inspirându-se în amenajarea lor din literatura medievală. Munca a fost considerabilă, dar a meritat. Grădinile castelului Rivau sunt clasate drept „Grădini Remarcabile” de Ministerul Culturii și „Conservator de trandafiri parfumați”, întrucât găzduiesc 450 de specii de trandafiri mirositori. Despre plimbările mele la Rivau am povestit AICI.
Portocalii de la Gaillard
… spun povestea lui Dom Pacello da Mercogliano, cel mai celebru grădinar al Europei secolului XV, căruia i se incredintează domeniul Gaillard, de la Amboise, cu misiunea de a transpune grădinile răpitoare de la Napoli. Astfel, el crează un laborator experimental, redând pentru prima dată arta grădinilor italiene în Franța. Grădinar pentru trei generații de regi, fostul călugăr aclimatizează la Gaillard primii portocali, o plăcere exotică pentru mesele regale, crează primele sere incălzite, primele oranjerii, clădiri dotate cu geamuri înalte, unde se adăposteau portocalii în sezonul rece, lucrează la numeroase cercetări și ameliorări botanice, inventând și sculptând vegetația într-un spectacol inedit de fructe, legume, arbuști și flori, o adevărată desfătare pentru regi, care adorau să-și plimbe vizitatorii prin grădini și să se laude cu esențele rare și speciile excepționale pe care le dețineau.
Varietățile de tomate de la Bourdaisière
Plimbarea pe domeniul de la Bourdaisière, pe aleile de inspratie italiană, la umbra unor arbori remarcabili, sequoia și chiparoși, respiand parfumul crinilor lui DaVinci și a celor 220 de tipuri de dalii, se poate dovedi minunată. Însă ceea ce face domeniul Bourdaisière special este grădina de legume întinsă două hectare si dedicată varietăților de roșii, clasată drept „conservator de tomate”, cu o colecție unică în lume, ce numără peste 600 de soiuri. Castelul, amplasat pe raza comunei Montlouis, lângă Tours, nu se vizitează, este transformat în hotel-restaurant, este deschisă publicului doar grădina. Nu am fost încă dar am în plan.
Grădini și vinuri la Valmer
Castelul Valmer este o bijuterie renascentistă, unde grădinile de inspiatie italiană se armonizează desăvârșit cu savoarea vinurilor de Vouvray. Cu un parc de 60 ha, balustrade de piatră, statui, coloane, scări, fântâni și o capelă trogloditică, plus o grădină de zarzavaturi colorată și o panoramă asupra viilor de pe domeniu, Valmer merită un popas. Măcar pentru o degustare de vinuri. Castelul, amplasat pe raza comunei Chançay, între Tours și Amboise, nu se vizitează, sunt deschise publicului doar grădina și crama.
Château du Moulin și varietățile de căpșuni
Château du Moulin, castelul ce-și oglindește turnurile în apele ce-l înconjoară, exact ca în povești, situat în localitatea Lassay sur Croisne, nu este unul dintre cele mai vizitate și cunoscute de pe Valea Loarei. Însă posedă o grădină interesantă, clasată drept „conservator de căpșuni”, pentru varietățile cultivate. Nu am fost incă dar am în plan.
Trandafirii de la Prieuré Saint-Cosme
Prieuré Saint-Cosme, veche mânăstire, situată lângă Tours, merită un popas dacă ajungeți în oraș. Noi aici ne-am pozat când ne-am căsătorit și a fost o alegere foarte inspirată. Grădina cu trandafiri este superbă!
Pagoda și parcul Chanteloup
Monument deosebit, misterios, numai bun de plimbare la picior sau cu barca pe vastul lac ce-l incojoara, Pagoda este de fapt rămăsită unui fost castel, o „nebunie” a secolului XVIII, construit de ducele Choiseul și distrus în anul 1823. Situată la liziera pădurii de la Amboise, Pagoda culmină la 44 m, se vizitează, vârful său promițând o panoramă interesantă asupra Văii Loarei. N-am fost incă, o fi timp pentru toate…
Chédigny și trandafirii săi
„Satul-grădină”, singurul din Franța clasat drept Grădină Remarcabilă, unde anual, la sfârșit de mai, se ține chiar un festival în cinstea acestor nobile flori, este de neratat în regiune. Însă cu sau fără festival, la Chédigny trandafirii se agătă de fațadele caselor, trotuarele fiind înlocuite cu benzi unde sunt plantați arbuștii. Tot anul vizitatorii vin la Chédigny pentru a se plimba pe străzile aproape pietonale, transformate în alei de grădină. O grădină deschisă, gratuită, vioaie și atent intretinută. La Chédigny există peste 800 de arbuști de trandafiri, în 250 soiuri diferite, marea majoritate rustice, plus aproximativ 2000 de alte plante. Am povestit mai multe AICI.
Grădina publică Prébandes din Tours
Văzută adesea că o grădină englezească, deși se înscrie totuși în stilul peisagistic franțuzesc al secolului XIX, grădina Prébandes din Tours este clasată ca „grădină remarcabilă” de către Ministerul Culturii și conține o colecție impresionantă de arbori, arbuști și plante decorative, de la cedrii de Liban și sequoia gigant, pană la bujori chinezești și alte flori aranjate într-o armonie deplină a culorilor. Prébandes este extrem de cochetă și atent intretinută, gandită ca o grădină ascunsă, inconjurată de vegetație bogată la exterior, ce se dezvăluie vizitatorului treptat, pe măsură ce pătrunde în intimitatea ei. Despre diversele specii de arbori și arbuști, plantați astfel încât să ofere diversitate și culoare în orice anotimp nici nu mai vorbesc, cărările pietruite ce șerpuiesc printre peluze ornate cu straturi de flori, mereu altele cu fiecare sezon, statuile de piatră ce se ivesc din loc în loc, chioșcurile ce se incadrează atât de natural în peisaj și nu în ultimul rând iazul traversat de două poduri de lemn unde oamenii se adună să admire sau să hrănească rațele, fac deliciul oricărei plimbări și te deconectează negreșit de la vâltoarea cotidiană. V-am povestit mai multe AICI.
Irina says
Sunt frumoase toate! Cand am vizitat valea Loarei, am vazut ca unele castele propuneau la vanzare seminte de diferite flori. Am fi luat si noi cateva ca tare frumoase mai erau, dar nu avem gradina. Voi in ce stadiu mai sunteti cu gradina?
Larisa says
pfff, intr-un stadiu deloc avansat :)). de exemplu de vreo 2 luni tot incercam sa cumparam cativa pomi fructiferi si nu ajungem la pepiniera. despre restul nici nu mai vorbesc. eu nu prea ma pot ocupa de cand cu Erika, am incercat sa gradinaresc cu ea langa mine dar baga mana peste tot, mananca pamant, aduna pietricele, trebuie sa fiu cu ochii pe ea, iar Andrei nu prea are timp, adesea nici chef dupa o saptamana de lucru 🙁
Dani P. says
Imediat pun postul asta la arhiva. Numai de-as ajunge vreodata in Franta … Tare mult mi-as dori sa vad gradinile astea pe viu.
Larisa says
Merita vazute! Mai ales ca tu esti pasionata 🙂