Întotdeauna mi-au plăcut filmele documentare. De când mă știu. Ador National Geographic și vă spun sincer că, dacă într-o zi acesta n-ar mai fi, pentru mine n-ar mai exista televiziune. Pentru că la altceva nu mă uit. Ah, mint…. mă uit la MTV… sau mai degrabă ascult. Dacă în România orice abonament de cablu avea inclus Nat Geo, aici nu-i așa. Plătim un abonament barosn, doar pentru pentru Nat Geo, care vine la pachet cu sute de alte programe de-ale francezilor, la care nu mă uit și nu m-am uitat niciodată. Nici măcar nu știu care sunt alea.

Pentru că săptămâna asta, pe 22 aprilie, a fost Ziua Pământului, mă conformez și eu cu întârziere, astfel că astăzi, când afară e așa de frig, încât mă gândesc serios să-mi scot sania, ei bine, astăzi vreau să va povestesc despre 2 seriale documentare la care mă uit de vreo 2 săptămâni. N-au nici o legătură cu Nat Geo, era doar o introducere, sunt făcute culmea de Discovery Chanel, împreună cu BBC și cu siguranță le găsiți pe net, sau pe DVD. Dacă gustați astfel de documentare, vi le recomand cu căldură. Și le mai recomand pasionaților de călătorii. Asta da inspirație de călătorie!

Primul dintre ele se numește Human Planet (Planeta Oamenilor), este produs în 2011 și are 8 episoade: Oceanele, Deșerturile, Arctica, Jungla, Muntele, Pajiștile, Râurile și Orașele. Este un film documentar despre simpla, dar totodată complexa, legătură dintre om și natură, sau mai bine zis despre incredibila capacitate de adaptare a omului la condiții vitrege de viațăŽ, in mediile cele mai neprietenoase ale globului. Nu m-am putut abține să nu încep vizionarea cu episodul dedicat munților. A fost fain, însă recomand tuturor măcar episodul despre Arctica. Am plâns la finalul lui, pe bune! Nu pentru că a fost ceva tragic, dar atât de tare m-au impresionat poveștile și imagile. Pentru că fiecare episod în parte reprezintă o adevărată aventură, plină de suspans, care reușește să te detașeze de lumea obinuita și să te poarte pe tărâmuri îndepărtate, dezvăluindu-ți o parte din secretele planetei. Nu știu alții cum sunt, dar eu iubesc natura și nimic, nici un oraș, sau monument, oricât de elegant sau grandios ar fi fost, nu m-a impresionat vreodată mai mult decât un munte, o vale, o pădure, un rău. Deja am mai pus pe lista „când câștig la loto” o călătorie la Polul Nord, o plimbare prin savană, și alta prin junglă Amazonului. Poate pentru ultima nu va fi nevoie chiar să câștig la loto…zic și eu, sper și eu.

Apropo de asta, mă uitam de curând la niște oferte de vacanță în Brazilia. Nu că mi-aș permite una prea curând, dar ce-am găsit mi se pare inedit: câteva zile în jungla Amazonului, cu dormit într-un sat de băștinași, cu plimbat cu barca pe Amazon și canoe pe Rio Negro. Pentru pescari (că tot am unul în familie) o zi de pescuit phirania (vă dați seama că i-a surâs ideea!) și pentru fotografi (așa ca mine) oportunitatea de a poza o anaconda. Știu că multora le poate părea o nebunie, dar dacă aș avea banii (că toată treaba asta costă totuși vreo 2000 și ceva de euro de persoană!) aș pleca mâine, fără nici cea mai mică teamă sau reținere. Da-l naiba de Paris, pe Amazon e aventura! Apropo, ați văzut filmul Anaconda?!
Revenind la Human Planet și implicit cu picioarele pe pământ francez, vedeți-l oameni buni, dacă vă pică în mână, să vă convingeți, dacă nu știați deja, ce capacitate de adaptare avem noi, ăștia, ființele supreme.        
Al doilea documentar se numește Planet Earth (Planeta Pământ), este ceva mai vechi, 2006 parcă, produs tot de BBC împreună cu Discovery Channel. Este același tip de mini-serie, cu 11 episoade de data asta: De la un Pol la altul (un fel de introducere și de călătorie prin toate zonele Pământului), Munții, Apele Dulci, Peșterile, Deșerturile, Lumea Înghețată, Câmpiile, Jungla, Mările continentale, Oceanele, Pădurile. La fel ca celălalt documentar și acesta este foarte bine realizat, imaginile sunt mai mult decât încântătoare, unele te lasă la propriu fără cuvinte, este educativ și foarte bine documetat. Diferența este că aceasta este mai mult o mini-serie de istorie naturalăƒ, care surprinde foarte bine biodiversitatea planetei, prezentându-ne exact locurile pe care omul n-a reușit să le cucereasca.  
Nu l-am terminat de văzut încă, dar am început tot cu episodul dedicat munților și mi-a plăcut foarte tare, mai ales introducerea:  „Unii ar putea crede că urcând un munte înalt, într-un fel îl și cuceresc. Dar, adevărul este că nu putem fi decât vizitatori aici. Aceasta este o lume înghețată și străină„. Cine cunoaște, știe ce zic!  
 
Concluzia: Avem o planetă tare frumoasă, păcat că nu facem nimic altceva decât să o distrugem… lent, dar sigur!
 

 Vă doresc vizionare plăcută, dacă nu le-ați văzut deja!
Ce documentare imi recomandați?




Etichete: