Am fost în vacanță cu Azorel și multă lume m-a întrebat cum am călătorit cu el în avion, dacă l-am transportat la cală, sau în cabină, cât costă biletul, etc. Așa că m-am gândit să scriu un articol pe tema asta, cu câteva informații utile despre călătoria în avion cu animalul de companie. Înainte să plec și eu la rândul meu am căutat pe internet, sau am întrebat în stânga și-n dreapta, așa că poate acum toate informațiile strânse de mine vor fi de folos și altora. Se știe că din octombrie anul trecut îmi împart zilele și casa cu Azorel, micuțul meu yorkshire terrier. De atunci a devenit un membru al familiei cu drepturi depline. Deși pentru mulți sună ciudat, sunt convinsă că cei care au un animăluț mă înțeleg perfect și îmi împărtășesc opinia. Un astfel de companion îți schimbă complet viața, aproape ca un copil și pe lângă faptul că îți umple sufletul de bucurii, îți aduce și multe responsabilități. Una dintre ele ar fi plecatul de acasă. Ce faci dacă pleci în vacanță? Din punctul meu de vedere răspunsul este simplu: îl iau cu mine. Nu am încredere să îl las în grija altcuiva, apoi pentru persoana respectivă poate reprezenta un deranj. În plus, categoric lui i-ar plăcea să fie cu noi, nu cu un străin.

În cazul în care călătorești cu mașina, nu este nici un fel de problemă. Cățeilor le place să privească pe geam :)). Doar că s-ar putea să mai aibă rău de mașină și să vomite pe banchetă :))! La fel de simplu este și dacă călătorești cu trenul. Îi cumperi bilet special pentru animăluț, plus o cușcă, sau un rucsac și totul s-a rezolvat. Problema se ridică ceva mai dificilă la călătoriile cu avionul, în special la călătoriile în afara țării de domiciliu.

Atentie! Trebuie
să preciz că există companii aeriene care nu acceptă deloc animale
de companie la bord: WizzAir, Easyjet, Ryanair, etc. Verificați pe site-urile internet înainte să vă luați biletul condițiile cu privire la transportul animalelor.

Pentru restul companiilor aeriene care acceptă animale la bord procedura este cam aceeași, cu mici diferențe. O să explic la modul general, pentru că vă dați seama, nu cunosc procedura fiecărei companii aeriene în parte, urmând ca cei interesați să studieze în particular, pe site-ul companiei aeriene în cauză.

De asemenea, procedura diferă în funcție de țara unde călătoriti (UE sau restul lumii) sau de rasa animalului, în special la câini (multe companii nu acceptă câinii din rasele rottweiler și pitbull de exemplu!).

LA CABINA SAU LA CALA

Animalele de companie pot călători în cabină de pasageri sau în cală, într-un compartiment special (nu la bagaje!) aerisit și incălzit, repartizarea făcându-se în funcție de greutatea animal + cușcă de transport. Fiecare companie aeriană are politica ei cu privire la greutatea maximală aceptata pentru transportul animalelor în cabină de pasageri, respectiv la cală. Practic, trebuie să cântăriți animalul și cușca înainte de rezervarea biletului.

Câteva exemple de greutăți maximale pentru transportul animalelor (animal+cusca, atenție!!!) la diverse companii aeriene:
  • Tarom: maxim 5 kg la cabină, până la 75 kg la cală;
  • Air France: maxim 8 kg la cabină, până la 75 kg la cală;
  • Blue Air: maxim 6 kg la cabină, până la 32 kg la cală;
  • KLM: maxim 8 kg la cabină, până la 75 kg la cală;

Atenție! Dacă călătorești cu Air France pe ruta Franța-România, trebuie să ai în vedere că Air France operează în parteneriat cu Tarom, practic unele zboruri sunt operate de ei, altele de Tarom, fiecare companie avad politica ei cu privire la transportul animalelor. Aceeași regulă se aplică și în cazul altor companii care operează în parteneriat.

CERINTE

Ca să părăsească țara, animalul tău de companie are nevoie de:

    1. Carnet de sănătate valabil;
    2. Pașaport de călătorie internațional sau european, pe care îl eliberează medicul veterinar;
    3. Micro-CIP de identificare;
    4. Toate vaccinurile la zi, plus vaccinurile obligatorii în conformitate cu cerințele de acces pe teritoriul tarii de destinație. Pe teritoriul UE este necesar vaccinul antirabie. Pentru restul țărilor trebuie verificat, întrucât condițiile sunt diferite;
    5.  Să fie sănătos, curat și să NU fie gestante.
    6.  Sunt anumite companii sau țări (dar nu toate!) care cer un certificat de sănătate, eliberat de medicul veternirar, cu un anumit număr de zile înainte de îmbarcare.

Later Edit: Pentru călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii găsiți informații utile AICI , au o politică specială.

Pentru a călători în afara UE sau Shenghen, trebuie studiată legislația în vigoare a țării respective referitoare la vaccinuri sau carantină, după caz.

În cazul meu, medicul veterinar este la curent cu legislația fiecărei țări (nu este atotștiutor ci are o carte-broșură în care se uită); dacă medicul vostru veterinar nu este la curent (deși ar trebui să fie!) găsiți informații bune pe site-urile companiilor aeriene. Mai puteți verifica și site-ul ambasadei țării cu pricina sau de ce nu, puteți efectua o cercetare pe google.

Pe noi pașaportul și vaccinul antirabie ne-au costat cam 50 euro (2011). Cam atât am înțeles că ar costa și în România. Cățelul nostru avea deja cip-ul de identificare când l-am cumpărat, dar dacă cățelul tău nu-l are, nu-i bai, tot medicul veterinar i-l pune. Aici în Franța treaba cu animalele stă altfel. În primul rând nu există animale fără stăpân. Iar dacă există, ele vor fi luate imediat și duse la un adăpost, de unde vor putea fi adoptate, în caz contrar fiind eutanasiate (da, ați citit bine!). Așa că aici, cam toate animalele au stăpân. Pe lângă asta, există o bază de date națională cu toate animalele de companie și datele referitoare la stăpânul lor, adresa lui și numărul de telefon. Deci nu prea există câini furați sau pierduți. În această bază de date fiecare animal posedă un cod unic, un fel de CNP, care este înregistrat și pe acel CIP. Deci, când micro-cip-ul este scanat, sunt vizibile toate informațiile. Noi pe Azorel l-am cumpărat de la o crescătorie de animale, cu acest micro-cip deja sub piele. Avem pentru el și contract de vânzare-cumpărare, carnet de sănătate, chiar și chitanță :))! Doar pașaport a trebuit să îi facem.
Și gata…companionul e gata de călătorie.

REZERVAREA BILETULUI

În primul rând trebuie să te interesezi la compania aeriană cu care călătorești, ÎNAINTE de a face rezervarea ta, despre condițiile generale de călătorie referitoare la animale de companie. Deci, înainte de a-ți lua biletul, caută și citește bine pe site-ul companiei. Este bine chiar să dai un telefon înainte de a rezerva biletul tău, angajații îți vor confirma sau nu dacă este ok pentru zborul ales, nu de alta dar de obicei este permis un anumit număr de animale pe aeronavă (gen 2-3) sau pe pasager. Eu am dat telefon înainte și mi-au confirmat că este ok pentru zborul pe care doream să-l rezerv.

După ce ți-au confirmat că este ok, rezervă biletul tău și odată ce ai ai codul de rezervare, mai dai odată telefon să rezervi și pentru animal. Așa se procedează la majoritatea companiilor (Tarom, Air France etc), dar sunt și companii care oferă opțiunea înregistrării animalului odată cu rezervarea ta (Blue Air de exemplu). Cel mai bine, repet, indiferent de opțiunile de rezervare, este să suni înainte ca operatorii să-ți explice pașii. E mai sigur!

 

Plata biletului pentru animalul de companie se face la aeroport, la ghișeele de tiketing ale companiei cu care călătorești (Air France, Tarom) sau prin telefon, la rezervare, cu cardul bacar. La companiile la care poți rezerva biletul animalului online, odată cu biletaul tău, taxa o plătești odată cu biletul la rezervare. Tarifele diferă în funcție de companie și de destinație.

CUSCA

Ca să călătorească cu avionul, animalul tău de companie trebuie să aibe o cușcă specială, omologată pentru transport aerian, sub standardele IATA. Teoretic. La unele companii cușca IATA este necesară doar pentru cală, la altele (TAROM, de exemplu) și pentru cabină. În orice caz, ca să fii sigur, cumpără o cușcă omologată pentru transport aerian (la mine scria asta pe etichetă!) cam ca aceasta din imagine, indiferent că e vorba de transport la cală, sau cabină. Cușcă stă închisă pe toată durata zborului (cu animăluțul înăuntru evident!) și trebuie să fie suficient de încăpătoare astfel încât acesta să stea în picioare și să se poată întoarce. Cusca poate fi din material dur, ca cea din imagine, sau din material texitil. Avantajul custilor din material textil este ca se poate adapta mai bine spatiului. E bine de stit ca pe durata zborului cusca cu animal in ea va sta sub scaunul din fata ta.

Atenție! Din motive de securitate, începând cu noiembrie 2017, compania Air Frace nu mai acceptă cuștile din material dur în cabinele de pasageri. Animalele vor fi transportate în cușcă din material textil, impermeabil, în conformitate cu reglementările internaționale.

Cel mai important aspect in alegerea custii o reprezinta dimensiunile acesteia. Cușca trebuie să respecte dimensiunile impuse de compania aeriană, dimensiuni de regulă menționate pe site-urile lor. Ai un maxim de centimetri (lungime/lățime/înălțime) pentru cabină și altul pentru cală. Nu sunt bătute în cuie, eu le-am spus dinainte că este mai mare cușca cu câțiva centimetri și a fost ok, totul este să nu depășească cu mult. În plus, e de preferat să contactezi telefonic compania aeriană să-ți confirme în scris printr-un mail că sunt ok dimensiunile în cazul în care acestea le depășesc pe cele impuse de ei, pentru a nu avea surprize la aeroport. Nu de altceva, dar pe durata zborului cușca va sta sub scaunul din fața ta și, dacă depășești cu mult dimensiunile, s-ar putea să nu încăpă. N-ai vrea că prietenul tău patruped să fie transferat la cală,nu? Noi am fost la fix, tocmai de aceea, pentru transportul animalelor in cabina, e de preferat sa utilizati o cusca din material textil, daca compania accepta.

Câteva exemple de dimensiuni cerute de companiile aeriene:
  • Tarom: 42 cm x 30 cm x 21 cm.
  • Air France: 46 x 28 x 24 cm.
  • Blue Air: 45 x 30 x 23 cm.
  • KLM: 46 x 28 x 24 cm.

Apoi, ar fi bine să obișnuiești animalul să între și să stea în cușcă cu câteva zile înainte de călătorie, mai ales dacă îl știi mai neastâmpărat, fiind astfel de preferat să cumperi cușca cu ceva timp înainte de zbor. Apoi, dacă îl știi agitat, veterinarul tău îi poate recomanda pastile pentru somn, sau pentru liniște. Eu personal nu sunt pentru.

În aeroport animalul nu are voie să stea decât în cușcă, în schimb, la zona de securitate și control, acesta trebuie scos din cușcă pentru a fi verificat.

Și gata! Te urci în avion și…bon voyage!

Dacă faci escală este altă poveste. Trebuie să fii atent să ai mai multe ore între avioane, pentru ca animăluțul să poată fi hrănit și plimbat pe aeroportul de tranzit.

Ca fapt particular- și asta a fost valabil în cazul nostru- vă spun că absolut nimeni, nici la Paris, nici la București, nici la dus, nici la întors, nu ne-a măsurat, sau cântărit cușcă. Nimeni nici măcar nu ne-a verificat pașaportul, ce să mai zic de vaccinuri, micro-cip sau de omologare IATA. Însă repet, este un caz particular, nu vă bazați pe asta, cine știe de cine dați la aeroport! Este bine să respectați regulile.
Oricum Azorel a fost foarte cuminte, a dormit tot drumul, s-a abținut de la făcut nevoile și nu ne-a creat nici o problemă.

 Deci ce ziceți? Vă încumetați?

Însă înainte să renunțați, gândiți-vă că momentele petrecute cu animăluțul vostru în vacanțe vor fi memorabile, unice și neprețuite, atât pentru voi, cât și pentru el, așa că vă spun eu din experiență: merită toată bătaia asta de cap!

PS: dacă aveți întrebări sau nelămuriri, citiți și comentariile de mai jos. S-ar putea ca problemă care vă interesează să se fi discutat deja. În plus, sunt persoane care și-au împărtășit experiențele călătoriilor cu animanul de companie cu noi, nu-i rău să le aflați.

Călătorii frumoase vă doresc!

Citeste mai multe despre:
Etichete: , , , , ,