Unul din locurile unde am mers foarte des în ultima vreme este orașul La Rochelle. Cam de două-trei ori pe an ne facem drum într-acolo. E drept că nu este foarte departe de Tours și că avem câțiva prieteni pe acolo care ne îndeamnă să ne urnim de acasă. Dar este și un oraș foarte drăguț și pitoresc, unde orice plimbare este o adevărată plăcere. Am mers cam în toate anotimpurile la Rochelle, la malul Atanticului iernile sunt destul de blânde, în schimb apa oceanului este rece și-n mijlocul verii, așa că nu mergem niciodată pentru plajă și bălăceală. Ci doar pentru plimbare și destindere. Și pentru a revedea oameni dragi.

E foarte drăguț orașul La Rochelle vă ziceam…

La Rochelle France

Noi întodeauna ne luăm o cameră de hotel în centru. Prețurile adesea nu-s mici, iar locurile de parcare sunt puține și cu plată, dar avantajul de a te trezi în centru merită efortul.

Diminețile noastre La Rochelle încep mereu la aceeași boulangerie din port, chiar lângă marea roată, pe quai du Gabut, pentru croissant, pain au chocolat și cafea. De când avem copii nu mai există dimineți târzii în pat, așa că suntem afară devreme, cam în același timp cu vânzătorii care amenajează piață duminicală de vechituri de la piciorul roții. Savurăm cafeaua la o măsuță în stradă, indiferent de sezon, cu vedere la port și la vapoarele acostate care se unduiesc duios pe muzica mareei ce dă viață marelui ocean. Eu nu beau de regulă decât o cafea pe zi, dar nu mă lipsesc niciodată de ea și ador să o savurez în tihna. Cafeaua din port de la Rochelle merge de minune cu priveliștea, mai ales cand fetele sunt entuziasmate de păsărelele care poposesc pe trotuarele cheiului pentru a se bucura de câteva frimituri de pâine aruncate, de chicote și râsete de copii.

La Rochelle France

După cafea, lungim promenada pe quai Valin până la locul de joacă amenajat în scuarul Valin, unde se află și un carusel, numit în ton cu locul « caruselul oceanului ». Aici este, firește, următoarea oprire. Tot de când avem copii, principalele obiective turistice din locurile pe care le vizităm sunt, ați ghicit, locurile de joacă și caruselele. Peste tot și fără excepție !

La Rochelle France

La Rochelle France

La Rochelle France

La Rochelle France La Rochelle France

După ce fetele se plictisesc de joacă – vorba vine, căci nu se plictisesc niciodată, facem un tur prin vechiul port.

Vieux Port de la Rochelle este unul dintre cele mai frumoase porturi vechi, de plaisance, din Franța, atât datorită celor două turnuri medievale care-l încadrează, tour de la Chaîne și Tour Saint-Nicolas, dar și a bulevardelor de promenadă pietonale ce-l conturează, mărginite de clădiri istorice cu arhitectură deosebită și bine restaurate, cu tot felul de terase cu baruri și restaurate la parter. Pietonal în întregime și mereu animat, atât ziua cât și noaptea, cu o vedere panoramică asupra ambarcațiunilor acostate, mici vapoare, veliere, catamarane, portul de la Rochelle reprezintă întotdeauna o plimbare agreabilă și reconfortantă.

La Rochelle France
La Rochelle Portul Vechi
La Rochelle France
La Rochelle Portul Vechi
La Rochelle France
La Rochelle Portul Vechi

La Rochelle France La Rochelle France

Plimbarea noastră se continuă pe rue sur les Murs, care leagă tour de la Chaîne de tour de la Lanterne, o stradă pitoresca, pietonală, pavată, cu vedere spre ocean de la înălțimea zidurilor.

La Rochelle France
rue sur les Murs, care leagă tour de la Chaîne de tour de la Lanterne

La Rochelle France

Mergem agale pe cornișă până la Plage de la Concurrence, o mică plajă citadină, un loc minunat unde să admiri apusul de soare dacă vii pe seară, sau să faci o plimbare prin nisip, să înmoi picioarele în apă, sau să culegi scoici și alte cochilii. Dacă ai vreme, băncuțele cu vedere la ocean sunt numai bune pentru un moment de relaxare. Însă dacă ești cu copiii, fii sigur că aceștia au ochit deja puțin mai în spate, printre arborii ce formează un mic părculeț verde, atracțiile destinate lor : un carusel zgomotos și colorat, diverse jocuri printre care pescuitul de rățuște, preferata fetelor noastre, leagăne, mașinuțe, trambuline.

La Rochelle France La Rochelle FranceLa Rochelle France

La Rochelle France

Copiii se dovedesc greu de urnit, dar îi ademenești repede cu următoare destinație : Parcul animalier Charles-Édouard Beltremieux.

Parcul animalier Charles-Édouard Beltremieux, care este de fapt o prelungire a mareui parc din oraș, se întinde pe o suprafață de 4 hectare și datează din 1950, deși prezența animalelor este mai veche. În ianuarie 2022 parcul deținea cam 360 de animale ce trăiesc în semi-libertate, păsări, animale domestice, păuni, ponei. Este foarte frumos și interesant pentru copii, o adevărată oază de verdeață în mijlocul orașului.

Din parcul animalier ne intorcem agale spre port, dar nu pe malul marii și pe altă parte, mai exact prin centrul istoric.

Și La Rochelle posedă un centru istoric. Și ce mai centru istoric !

În spatele zidului de clădiri ce mărginesc vechiul port, se ascunde un adevărat labirint de străduțe înguste sau în arcade, tipice arhitecturii rocheleze,  centrul istoric de la Rochelle, prin care este foarte ușor să te pierzi. Foarte bine restaurate și întreținute, case tipice zonei de la malul oceanului, cu obloane colorate și fațade deschise la culoare, cu o mulțime de magazine sau restaurante la parter, plimbarea este o adevărată plăcere. Mici piațete de desprind din străzile principale, unde te poți opri să-ți tragi sufletul preț de o clătită delicioasă.

Dintre clădirile interesante, foarte multe vechi hoteluri particulare, pe cea a primăriei e imposibil să nu o remarci : este una dintre cele mai frumoase primarii din Franța.

Vechile străzi pavate din centrul istoric te cuprind cu totul, te învârt, te amețesc până nu mai știi de ține și nici unde te afli,  ca să te conducă într-un final spre Vechea Piață a orașului, care funcționează și astăzi, păstrând aceeași ambianța convivială, o experiență locală de neratat. Este locul ideal pentru a gustă gastronomia locală, o adevărată explozie de culori și savori.

Și dacă piața nu a fost de ajuns, ne putem întoarce în port pentru a lua masă la unul din restaurante. Așezate la rând, unul după altul, cu terase mari și menurile afișate în stradă, nici nu știi unde să te așezi. Toate te îmbie cu produse locale, proaspete și ademenitoare : preparate cu și din peste local, fructe de mare, midii, stridii, acompaniate de vinuri locale foarte savuroase, dar și cu o priveliște încântătoare spre portul cu turnurile sale.

După masă, putem continuă cu o vizită la acvariu. În centrul orașului, chiar lângă portul vechi găsim acvariul la Rochelle, unul dintre cele mai frecventate acvarii private europene.

Timp de 1H30 cât durează vizita, pătrundem în inima oceanului pentru a face cunoștință cu multitudinea de animale marine : de la meduze fragile la rechini, o călătorie foarte interesantă pentru mari și mici.

Și-ar mai fi multe de făcut și de povestit, multe alte locuri de descoperit, dar incursiunea noastră se oprește aici. Frumos oraș, cu siguranță mai venim !

V-am pai povestit despre La Rochelle AICI

Alte plimbări la malul Atlanticului găsiți AICI

Etichete: , , ,