Nu știu cum este pe la voi, dar la mine prima zi de vacanță este întotdeauna cea mai frumoasă, indiferent de locație. Cred că aș putea fi și la Dâlga (no offense pentru cei care locuiesc acolo, e doar un fel de a spune) că sigur voi găsi ceva interesant de văzut sau făcut, astfel încât să rămână o amintire deosebită. Și apoi cred că nici nu contează prea mult ce văd sau ce fac, cât contează sentimentul, starea aceea de bucurie, de entuziasm că în sfârșit a venit vacanța mult așteptată și că este abia la început. Anul acesta întâmplarea a făcut ca prima zi să ne-o petrecem la Milano și după cum vă spuneam data trecută, nu mă așteptam la prea multe de la acest oraș în urma celor citite pe internet (apropo de asta, al meu soț zice că dau prea multă importantă celor scrise pe internet!). Nu știu dacă într-un final a fost de vină entuziasmul acelei prime zi, sau faptul că, dincolo de prejudecăți, Milano e un oraș chair fain, cert este că ne-am simțit foarte bine pe străduțele lui și cu siguranță am reveni cu plăcere dacă se va mai ivi ocazia.


Deși ziua la Milano era considerată zi de odihnă după cele 10 ore petrecute pe drum, nu m-am putut abține să nu îmi fac un plan de bătaie încă de acasă. Așa că mi-am imprimat o mică hartă, am încercuit câteva obective importante -sau mai bine zis obiective pe care le-am considerat eu importante, am trasat câteva trasee, gândindu-mă că restul vedem la față locului în funcție de dispoziție și chef. După „debarcarea” în oraș la 2 noaptea și adormit pe la 3, vă dați seama că n-am fost tocmai matinali, așa că în centrul orașului am ajuns pe la prânz, asta după ce GPS-ul ne-a plimbat puțin pe străduțe în căutarea unei parcări. N-a fost bai, cu ocazia asta am făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor obective (asta ca să vedeți că uneori și gps-ul poate fi un bun ghid), după care am lăsat mașina, ne-am luat catrafusele și am plecat la plimbare, fără ne sinchisim să reținem, sau cel puțin să ne uităm, cum se numește strada/ piața unde am parcat.

Cum eram nemâncați și nebăuți cafea, am considerat de comun acord ca prima oprire să fie o cârciumă ceva, că parcă cu stomacul ghiorțăind nici Domul nu arăta foarte bine. Fiind prea devreme pentru noi, abia treziți, să servim prânzul și prea târziu, fiind deja ora 12, să servim micul dejun, ne-am așezat la o terasă cu vedere la Dom și cu prețuri ceva mai acceptabile, cerând un platou rece tradițional (mezeluri, brânză, masiline, legume, etc), însoțit de două beri, apă și cafea. Ospătarul ne-a spus respectos pe italiano-engleza-franceză din dotare că acum suntem în Italia și că el ne recomandă mai degrabă un vin în loc de bere. Nu țineam neapărat să beau vin la prima oră, deși nu mă miră treaba, ce naiba, doar locuiesc în Franța unde oamenii beau vin în loc de apă, dar fie ca el. După platoul rece cu bunătăți, cafea și vin parcă lucrurile au început să fie mai clare, Domul din față să pară mai impresionant, așa că după ce am achitat nota (ce noroc că bausem vinul!!!) am plecat la plimbare.  


Am
început cu o oprire doi pași mai încolo, chiar în Piazza del Duomo,
alături de alte câteva sute de oameni, care probabil au gândit ca noi.
L-am admirat, l-am pozat, ne-am pozat și noi cu el, n-am intrat că nu
puteam intra cu câini (știu, sunt sigură că am ratat o priveliște de
zile mari, dar să ratez o vacanță cu Azorel ar fi fost și mai grav) după
care am plecat mai departe spre Galeriile Vittorio Emanuele, după cum
probabil vă și imaginați. Acolo în timp ce al meu soț a admirat și
fotografiat pereții, foarte frumos decorați de altfel, eu mi-am clătit
ochii pe la vitrinele de la Prada și Louis Vuitton, doar așa că fapt divers firește, nu
că mi-aș permite vreodată să-mi cumpăr ceva de acolo (și fie vorba între
noi, și dacă mi-aș permite cred că aș prefera să fac mai bine altceva
cu banii ăia).  


După galerii am ieșit în Piazza della Scala, unde am admirat firește Scala din Milano. Sunt convinsă că e foarte fain să iei parte la un concert aici, dar poate cu altă ocazie. Am ocolit Scala pe Via G. Verdi și Via Brera, am făcut o plimbare pe Corso Garibaldi, după care ne-am întors la în Piața Cordusio, aproape de Dom. Ne-am mai clătit ochii pe la niște vitrine, eu ochind o pereche de pantofi superbi, el un costum elegant, dar am concluzionat că ori le luăm și a doua zi mergem acasă, ori nu le luăm și continuăm vacanța. Am ales desigur a doua variantă și ne-am așezat să bem o bere la una din terrasele de pe Via Dante ca să ne mai lipezim gândurile. 

După o bere și un capucino, a început povestea. Dându-ne seama că trebuie să luăm ceva din mașină, am plecat spre parcare, atunci descoperind că niciunul dintre noi nu reținuse unde lăsasem mașina. Știam că-i vorba de o parcare subterană, lângă o biserică, dar ce te faci când în oraș sunt sute de biserici? Știam că este pe niște străduțe nu departe de Dom, da-o-ncolo de treabă trebuia să o găsim. Am găsit-o în cele din urmă, după ce am studiat harta pe toate părțile, ne-am rătăcit ajungând la mama-naibii și am parcurs la picior toate străduțele din centrul orașului, pe care nici dacă ași fi vrut nu le-aș fi nimerit pe toate.


 Piazza della Scala

 Tramvaiul fotogenic Via Dante

 Forma de exprimare prin arta Bellini
Ca să ne potolim oboseala și să ne relaxam după plimbarea neplanificată, ne-am întors la Via Dante, de data asta la altă terasă. Ne-am mai mișcat doar să admirăm un pic Castello Sforzesco de la distanță, după care am schimbat mai multe terase, gustări și băuturi în așteptarea gazdei noastre, plecată din oraș. Mi-a plăcut foarte tare acel aperitivo/ happy hour, când pentru fiecare băutura comandată primeam o gustare bogată- nici n-am mai luat cina în seara aceea după câte și variate am primit, mi-a plăcut cocktail-ul Bellini (despre care tocmai citii că-i venețian) și mai îmi plăcură și capucino-urile, toate pe care le băui prin oraș. Distracția a început să se termine odată cu apariția fulgerelor pe cer, așa că în jurul orei 23 am părăsit centrul îndreptându-ne spre „casă”, iar ploaia a început și ea, exact în secunda în care am intrat în parcare. Nici nu se putea mai perfect! Zău că mi-a plăcut la Milano!

Albumul complet Milano 2014 îl găsiț AICI


Etichete: , , , ,