Cum să mergi la o vizită de cramă cu degustare de vinuri împreună cu un copil de un an jumate? Păi cum să nu? Îl pui într-un sistem de purtare și îți vezi liniștit de treabă. Există viață și după copii, hobby-urile și activitătile noastre sunt aceleași, ele doar se adaptează făcandu-i loc și celui mic. Pentru că a o lăsa pe Erika cu cineva să putem profita nu prea functionează la noi, nu numai pentru că nu avem cu cine, dar mai ales pentru că nu rezonăm cu soluția aceasta, intenția fiind să integrăm copilul în viața noastră nu să îl punem deoparte. În fine, ce voiam să vă povestesc de fapt este că de curând am fost toți trei la o vizită cu degustare pe domeniul Valmer și ne-a plăcut la nebunie. Nici nu știu ce m-a încântat mai tare… Să fi fost oare vinurile fine? Ori grădinile renascentiste amenajate în terase ce oferă o perspectivă deschisă spre valea râului Brenne? Sau poate ambianța plăcută și poveștile din cramă care a înseninat acea zi mohorată când ne-am nimerit la castel? Câte puțin din fiecare cred, ceea ce a transformat vizita cu degustare de pe domeniul Valmer într-o experiență inedită.  
  

 

Citeste mai mult despre vinurile Vaii Loarei


Domeniul Valmer este o altă comoară renascentistă a Loarei, ascunsă bine printre colinele domoale ce bordează fluviul între Tours și Amboise. Știam de el de multă vreme, dar abia acum i-a venit rândul la vizitat, odată cu ediția de primăvară a evenimentului Caves Ouvertes et Marché de Printemps, când se fac tururi ghidate pe domeniu și în crame. Nu era chiar vremea perfectă pentru o vizită la castel, dar am mers până la urmă pentru a lua o gură de aer (și alta de vin) și rău nu am făcut deloc.  

 
Castelul Valmer a fost, se pare, ridicat între secolele XVI -XVIII, în apropierea satului Chançay din Touraine. A fost, întrucât castelul propriu-zis nu mai există, acesta fiind distrus de un incendiu în anul 1948, nimic nu părând să mai amintească de el în prezent, poate doar terasa bordată cu arbuști ce se ridică spre cer ca niște flăcări. Restul clădirilor și dependințelor s-au păstrat intacte, printre care un conac în stil Louis XIII și capela trogloditică ce datează din 1524. Domeniul, cu o suprafață de aproximativ 60 ha, dintre care 30 ha ocupate de vii, aparține aceleiași familii din 1888, actualul proprietar, contele Aymar de Saint Venant și familia sa locuind și astăzi în incinta sa. Însă originalitatea Castelului Valmer constă, așa cum probabil v-ați prins din titlu, în armonia desăvarsita ce se împletește între grădinile renascentiste și savoarea vinurilor de Vouvray, produse pe domeniu. 
Adevărul este că grădinile Valmer sunt magnifice! Poate nu chiar ca cele de la Villandry, dar pe-aproape. Gândite ca un spectacol vegetal, construite în opt terase și ornate cu balustrade, statui, coloane, scări și fântâni, într-un desăvarsit stil italian, acestea au fost înscrise ca grădini remarcabile de Ministerul Culturii. Și pe bună dreptate, terasele cu iz mediteranean de la Valmer se descoperă pe rând, începând cu terasa superioară, care oferă o panoramă incantătoare spre cele de mai jos, continuând cu terasa fântânilor florentine, terasa Leda, terasa vaselor de Andaluzia și așa mai departe până la grădina de legume, pe nivelul inferior al parcului, ce ocupă ea insăsi un hectar întreg, un veritabil conservator de soiuri vechi de fructe și legume. Iar dincolo de grădini sunt savuroasele vinuri Valmer, obținute într-o armonie deplină cu natura, îmbuteliate pe domeniu și păstrate în cramele săpate în stancă. 
Cum se desfășoară lucrurile Caves Ouvertes? De două ori pe an, primăvara și toamna, porțile domeniului Valmer se deschid doritorilor pentru un weekend, intrarea fiind gratuită. Se pot vizita liber crama și grădinile, iar la anumite ore sunt propuse tururi de grup ghidate pentru a descoperi instalațiile de vinificație și galeriile subterane unde sunt păstrate vinurile, tururile terminându-se cu o degustare. Cu această ocazie pe domeniu sunt prezenți și diverși comercianți și restauratori, astfel ca se poate lua masa la față locului. Noi am prins turul ghidat de la ora 11, taman bine, înainte de prânz. N-am strâns vreo 10 inși, trei copii și-un câine și împreună cu ghidul nostru, fiul proprietarilor, viticultor la rândul lui, am pornit în explorarea instalațiilor de vinificație, les chais, nemodificate din 1905, apoi a cramei trogloditice, o galerie de aproximativ 500 m săpată sub terasa superioară, ca într-un final să ajungem la butic, unde urma să se desfăsoare degustarea.  
  
Am aflat pe parcursul turului o mulțime de lucruri interesante despre vinurile produse la Valmer, AOC Vouvray și AOC Touraine. Vouvray este un vin pe care îl cunoșteam deja, nu ai cum să locuiești în Touraine, să bei vin și să nu știi despre Vouvray și podgoriile întinse pe malul drept al Loarei, dar nu știam de exemplu că a fost una dintre primele AOC (appellation d’origine contrôlée-DOC în română, denumire de origine controlată ) creata în Franța, nici că este un vin întotdeauna alb, mono-cépage, obținut dintr-un singur soi adica, Chenin Blanc. Valmer produce AOC Vouvray în variantele spumant, după metoda champenoise, sec, demi-sec și moelleux (licoros). AOC Touraine este produs la Valmer în variantele spumant și rosé, ultimul fiind foarte apreciat, lejer și fructat, numai bun pentru o zi de vară.  
Citeste mai mult despre vinurile spumante ale Loarei


Citeste mai mult despre unde degustam vinuri pe Valea Loarei

Am mai aflat că tradiția viticulturii la Valmer coboară până la sfârșitul secolului XIX, astăzi ea fiind perpetuată de a șasea generație de viticultori. Nu a fost mereu ușor, cele două războaie mondiale și atacul phylloxerei au avut repercursiuni mari, dar cu lucrări și investiții masive, și mai ales cu muncă și sarguintă, vinurile Valmer și-au dobândit locul pe care îl merită, astăzi 80% din producție mergând spre export. 
  
Vizita instalațiilor de vinificație mi s-a părut cea mai interesantă parte a turului. La cour des chais regrupează două hale autonome, constituite din mai multe cuve imense din beton, păcate cu sticlă în interior, destul de moderne pentru începutul de secol XX, când au fost inaugurate. Firește ca de-a lungul anilor, odată cu modernizarea viticulturii, toate aceste cuvele au avut parte imbunătătiri continue, cum ar fi termoreglarea sau izolația conform normelor actuale, însă ele sunt incă funcționale astăzi, oferind o notă artizanală vinurilor produse la Valmer. Odată îmbuteliate, vinurile sunt mutate, ca peste tot în zona Loarei, în crame trogloditice, galerii subterane săpate în roca de tuffeau, ce asigură condiții optime de maturare, prin temperatură și umiditate.  
  
A fost fain și că Erika a adormit buștean în port-bebe pe parcursul turului, iar noi am putut asculta în tihnă cele povestite de ghid. S-a trezit la final, chiar la ora mesei, pe care am luat-o împreună, la o măsută, după care am purces la explorat grădinile toţi trei. Vinurile degustate se pot cumpăra de la buticul de pe domeniu, firește că nici noi nu am plecat cu mână goală, ci mai degrabă cu portbagajul plin. Pentru că, nu-i așa, ce poate fi mai plăcut într-o seară răcoroasă de vară decât o cupă de vin spumant de Vouvray savurată pe terasă? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajouter une légende

 

 

degustare de vinuri la castelul valmer valea loarei franta

 

degustare de vinuri la castelul valmer valea loarei franta


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-ar putea sa te intereseze si:

Mini-ghid de vizitat Valea Loarei

Etichete: , , , , , , ,