In ultima vreme, referindu-mă aici la ultimele aproape două luni, am văzut o mulțime de seriale, ceea ce pentru mine este un record, nu știu ce m-a apucat. Nu am fost niciodată pasionată de seriale, le-am urmărit mereu cu măsură și asta pentru că ele de regulă incită, astfel încât după ce vezi un episod arzi de nerăbdare să-l vezi și pe al doilea, al treilea și tot așa, de nu te mai ridici din față televizorului. Ceea ce s-a și întâmplat de altfel, atunci când aveam timp timp liber sigur eram cu ochii la vreun serial. Mi s-a pus pata de ceva timp pe serialele englezești, în principal pe cele de epocă. Nu știu dacă a fost de vină vremea de afară care m-a dus cu gândul la Anglia (deși, culmea, eu când am fost la Londra a fost chiar soare și cald în octombrie 2011!), starea mea melancolică din ultima vreme, sau pur și simplu apetitul deschis de ultimul sezon din Downton Abbey, dar zău c-am făcut o pasiune. Dacă o adaug și pe cea a ceaiului, ați putea crede cu ușurință că am greșit țara :).

Iată ce am vizionat:


Mr Selfridge (2013-), serial britanic creat de Andrew Davies, difuzat începând cu 2013 pe ITV, în 2016 urmând cel de-al patrulea sezon. Serialul prezintă povestea adevărată (firește, un pic romanțată) a omului de afaceri american Harry Gordon Selfridge, din Londra începutului de secol XX. Carismatic și modern, Mr Selfridge deschide un mare magizn de modă, accesorii și parfumuri pe Oxford Street, desfășurându-și activitatea prin forțarea comerțului tradiționalist britanic de la acea vreme. Serialul descrie, pe lângă povestea afacerii de succes, viața de familie a personajului, mariajul aproape destrămat, amantele și gustul pentru jocurile de noroc. Primul sezon mi s-a părut cel mai reușit, al treilea cel mai slab. Insă în mare serialul mi-a plăcut foarte tare, Londra începutului de secol, ipocrizia și falsitatea aristocrației, lumea fulminantă și plină de interese a afacerilor, jocul actoricesc excelent îl fac de nota 10. Vi-l recomand dacă nu l-ați văzut deja. 

The Paradise (2012-2013), serial produs de BBC, două sezoane, difuzate în 2012 și 2013. Povestea este asemănătoare cu cea din Mr. Selfridge, fiind legată de unul dintre primele magazine din Anglia: The Paradise. Proprietarul, John Moray, fiu al unui vânzător de țesături, a dezvoltat micul sau butic, ajungând la o mare galerie comercială, unde ajunge Denise Lovett, o tânără frumoasă inteligentă și ambițioasă. Serialul mi s-a părut foarte bun, păcat că a rămas la două sezonae, BBC suspendând continuarea. 

Dancing on the Edge (2013), mini-serie televizată britanică, scrisă și realizată de Stephen Poliakoff. Există un singur sezon, realizat în 2013 și prezintă povestea unei orchestre de muzică jazz, compusă din muzicieni de culoare, în Londra anilor 1930. Acești muzicieni talentați obțin un contract la Hotelul Imperial, cu ajutorul jurnalistului Stanley Mitchell, iar spectacolul lor devine un succes, fiind chiar apreciat de membri ai familiei regale. Asta până o tragedie lovește, care va duce în final la destrămarea formației. Decor superb, actori talentati, mister și o realizare foarte bună.

Emma (2009), mini-serie britanică în patru părți, adaptată după romanul lui Jane Austen publicat în 1815, cred că cel mai simpatic roman al autoarei. Personajul central, Emma, interpretat foarte carismatic de Romola Garai, este o tânără frumoasă, inteligentă și bogată, care crede că are abilități de pețitoare, încercând să-i cupleze pe toți cunoscuții, uitând de ea însăși. Povestea este în stilul clasic Jane Austen, dacă v-au plăcut și celelalte sigur o să vă placă și aceasta.

Death Comes to Pemberley (2013), ultima operă a lui P.D. James, adaptat
ă pentru televiziune în 2013 de BBC. Acțiunea se petrece la castelul idilic familiei Darcy, unde o crimă se produce inopinant, spulberând toată liniștea, antrenând toate personajele în rezolvarea ei, scoțând astfel la iveală secrete și intrigi ascunse.

North & South (2004), mini-serie britanică realizată în 2004 pentru BBC, adaptare a romanului scriitoarei Elizabeth Gaskell, povestește adaptarea dificilă a personajului central, Margaret Hale, la societatea industrială și ostilă din nordul Angliei anilor 1850, ea originară din sud și crescută în societatea londoneză. Filmul prezintă, pe lângă diferențele dintre cele două regiuni, orașul industrial și viața grea și sărăcăcioasă a muncitorilor din fabricile de bumbac. Insă dragostea cucerește totul. Un serial foarte interesant.

Poldark (2015), serie creată de BBC, adaptată după seria de romane cu același nume de Winston Graham. Personajul principal, Ross Poldark, revine în America după ce a participat la război, unde își găsește logodnica măritată cu vărul său. Ross încearcă să facă avere cu una dintre minele familiei, se căsătorește cu Demelza, o servitoare pe care ajunge să o iubească într-un final. Sezonul al doilea va apărea în 2016.

Miss Fisher’s Murder Mysteries (2012-) este serialul la care mă uit în prezent și ca o excepție, este australian, adaptat după o serie de romane intitulate Phryne Fisher Historical Mysteries ale autorului Kerry Greenwood. Este un serial polițist și o are în centru pe Miss Phryne Fisher, detectiv particular, care ajutată de inspectoul Robinson, camerista Dot și majordomul Buttler rezolvă o mulțime de crime misterioase. Serialul este superb, atât prin datorită personajelor (Miss
Fisher este foarte glamour), dar și datorită dialogurilor presărate cu umor, sau acțiunii plasată pe fundalul orașului Melbourne, al anilor ’20.  

In afară de cele menționate mai sus mai urmăresc în continuare Reign sezonul 3, care nu are nici o legătură cu cele de mai sus, dar îmi place foarte tare, iar sezonul acesta parcă este și mai captivant decât celelalte două din urmă.

Si am urmărit, firește, Downton Abbey ultimul sezon, care să vă spun sincer nu prea mi-a plăcut. Per-ansamblu serialul mi-a plăcut foarte tare, este chiar unul dintre cele mai bune dintre toate urmărite de mine de-a lungul timpului. Insă ultimul sezon mi s-a părut mai slab decât celelalte din urmă, acțiunea sărăcăcioasă și monotonă, iar unele întâmplări și intrigi neavenite (gen ieșirea lui Mary din ultimul episod). Să vedem ce aduce episodul final de Crăciun. Dacă nu se mărită Edith nu mai mă joc!

PS: Mulțumesc Carmen și Denisa1999 pentru recomandări (Mr Selfridge, Paradise, Miss Fisher’s Murder Mysteries, North & South etc).  

Voi ce mai urmăriți? 
Etichete: , ,