Plimbându-ne prin Besse-en-Chandesse vom plonja direct în inima istoriei, într-o călătorie inedită în Evul Mediu, printre mistere și legende, așa ne încurajau ghidurile turistice consultate, vă dați seama că nu am stat pe gânduri, trebuia să facem un popas și acolo. Și chiar ne-a plăcut ce am găsit, orășelul medieval Besse-en-Chandesse posedă o bogăție arhitecturală incontestabilă, integrată perfect în peisajul înconjurător dominat de Masivul Sancy: străduțe înguste pavate, case tradiționale cu obloane roșii, construite cu piatră de lavă datând din secolele XII-XVI, fântâni renascentiste, un turn cu ceas, veche poartă de intrare în oraș, o biserică impunătoare Saint André, rămășițe de ziduri de apărare, clădiri clasate drept monumente istorice.
Cocoțată la 1000 m altitudine, comuna Besse et Saint-Anastaise, construită pe o veche scurgere de lavă, este ceea ce se cheamă “cité Médiévale et Renaissance”, fiind încadrată la categoria “Petites Cités de Caractère” datorită patrimoniului său autentic, cultural și istoric. Besse-en-Chandesse reprezintă doar burgul medieval înconjurat de ziduri, în timp ce comuna întreagă se numește Besse-et-Saint-Anastaise, am aflat asta la un popas în piața centrală, la un mic hotel-bar-restaurant, de la doamna care ne-a servit.
Răscruce de drumuri comerciale între câmpia Limagne și Masivul Sancy, locul era ideal pentru dezvoltarea un orășel în secolul XII. În secolul XV Besse era deja complet fortificat pentru a-și proteja locuitorii, dar și pentru a se afirma ca oraș bogat și prosper. Trei porți asigurau intrarea în oraș dintre care una există și astăzi. Orașul intră în posesia domeniilor coroanei în secolul XVI, prin Catherina de Medici, moștenitoarea seniorilor locali. Micuțul orășel trece cu bine de Revoluția Franceză, purtând cu el spiritul revoluționar, la fel și de cele două mari războaie, dar ajunge să traverseze un crunt declin economic în secolul XIX, în mare parte datorită izolării sale și a condițiilor grele de trai, în special iarna. Abia în 1961 odată cu construcția stațiunii de schi Super Besse cunoaște o importantă creștere economică datorită fluxului de turiști care aleg să poposesca în oraș, așa cum am făcut și noi.
Ne-a plăcut, poate că mai venim.
Anonim says
Cat de frumoos! Dintotdeauna mi-au placut stradutele ca cele din imagini, ca sa zic asa, in stil retro-vintage, iar muscatele completeaza perfect peisajul!
Larisa says
Da, si mie imi plac foarte mult. Le caut mereu in excursiile mele si imi place sa le descopar.
Floarea bunica says
Frumos,placut si interesant.Multumim ca imparti cu noi aceste frumoase iesiri in locuri unice.Un weekend placut!
Larisa says
Placerea este de partea mea. Weekend placut asemenea!