Foarte mulți francezi m-au întrebat de-a lungul timpului cum sărbătorim noi românii Crăciunul. Au fost plăcut impresionați când le-am povestit despre ritualul porcului și pomana sa, despre multitudinea de preparate și mâncăruri tradiționale, despre colinde, despre mesele îmbelșugate și vesele în familie, despre zăpada abundentă, obiceiuri și superstiții. E drept că și în România astăzi multe s-au cam pierdut, mai ales în marile orașe, cât despre tradițiile francezilor, ele sunt ceva mai sărace cu ocazia sărbătorilor, dar asta nu înseamnă că ei nu se bucură sau că nu profită din plin. Si-o să vă povestesc un pic, dacă sunteți curiosi…
Crăciunul începe în Franța în ultimii ani destul de devreme, odată cu orașele care încep să se gătească de sărbătoare. Pe la sfârșitul lunii octombrie se montează ghirlandele și luminile care vor străluci de Avent, se amenajează căsuțele din lemn pentru târguri, iar decorațiunile pentru brad încep să se pună în vânzare magazine. Cam devreme ce-i drept, însă Crăciunul este astăzi, printre altele, fie că ne place sau nu, și o afacere.
Tours 2014
Cu toate aceste pregătiri timpurii, atmosfera de sărbătoare se simte cu adevărat odată cu Aventul, perioada care include cele 4 duminici premergătoare Crăciunului. Unele persoane pregătesc cele 4 lumânări pe care le aprind una câte una, în fiecare duminică, simbolizând lumina ce va renaște de Crăciun. Lumânările sunt reunite pe același suport, de regulă o coroană, numită Coroană de Avent. Mai multe sărbători se succed în perioada Aventului, printre care și Saint-Nicolas, Sfatul Nicolae, sărbătorit mai cu seamă în Estul și Nordul Franței (Alsacia-Lorena), mai puțin în restul regiunilor și mai deloc în regiunea mea.
Insă de departe cea mai cunoscută tradiție de Avent, este cea a piețelor. Marchés de Noël, cum se numesc ele aici, se compun din căsuțe din lemn construite pentru acesta ocazie, care propun mici articole de decorațiuni, bucate tradiționale, suvenire și cadouri artizanale. Brazii luminați, ghirlandele strălucitoare, vinul fiert cu parfum de condimente crează o ambianță unică, o magie de Crăciun, iar în unele regiuni mai norocoase zăpada completează peisajul. Din păcate la noi în Touraine nu ninge aproape niciodată, deși cu ceva timp în urmă, după spusele vecinilor mai în vârstă, se întâmpla minunea. Asta este, încălzirea climatică bat-o vina, ne-am obișnuit cu ierni ca un sfârșit de noiembrie pe Valea Loarei.
Tours 2012
Se pare că în Franța tradiția târgurilor a venit din Est, din regiunea Alsacia și s-a răspândit în toată țara cu precădere prin anii ’90. Târgurile se deschid în general la sfârșit de noiembrie și se închid la sfârșit de decembrie, reprezentând o ocazie numai bună pentru a cumpăra cadouri. Din experiența mea personală, n-aș putea spune că Franța este o destinație care se remarcă în mod deosebit cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Or excela francezii la altele, însă târgurile lor nu sunt așa de strălucitoare, cu o singură excepție, regiunea Alsacia, care este grandioasă de sărbători, târgul de Crăciun de la Strasbourg fiind unul dintre cele mai frumoase din Europa. Dacă aveți ocazia vă recomand să mergeți să-l vedeți, dincolo de piața propriu-zisă, căsuțele « din turtă dulce », adică acele case tradiționale alsaciene împodobite de Crăciun sunt de vis, vă garantez că nu veți pleca dezamăgiți.
In rest, mai toate orașele franceze se gătesc de sărbătoare, din ce în ce mai frumos în ultimii ani, inclusiv capitala, unde o plimbare pe bulevardul Champs-Élysées luminat luminat la ceas de seară și o vizită la Galeries Lafayette pentru bradul inedit, altul în fiecare an, se pot dovedi foarte faine in perioada Crăciunului. Pentru că, nu-i așa, vom continua să vizităm și să revizitam fără frică Parisul! Pe Valea Loarei în schimb, cele mai frumoase castele sărbătoresc Crăciunul propunând vizitatorilor, puțini ce-i drept în această perioadă, escapade feerice în interiorul lor special decorat cu această ocazie. N-am fost niciodată, culmea, de Crăciun pe la castele.
Odată cu Aventul decorațiunile încep să-și facă simțită prezența nu numai pe străzile orașelor, dar și în casele sau apartamentele oamenilor. Decorațiunile de Crăciun sunt moderate, de bun gust, exagerările sunt destul de rare. Bradul de Crăciun, întotdeauna prezent la interiorul locuințelor, artificial sau natural, este menit întregească atmosfera de sărbătoare și să regrupeze cadourile sub crengile lui. El se împodobește în mod tradițional de Ajun, în seara de 24 decembrie, dar majoritatea îl face mai devreme, de regulă de Sfântul Nicolae, ca și noi de altfel.
Tot odată cu Avetul începe și goana după cadouri, arterele comerciale arătând …ca la revoluție. Toată lumea cumpără cadoruri în funcție de posibilități, pentru familie și prieteni. Ele sunt frumos ambalate, în hârtie cu motive colorate și sunt deschise de regulă în dimineața Craciunui, sau la sfârșitul serii de Ajun. Insărcinat cu cadourile este Père Noël, același bătrân cu bărba albă, îmbrăcat în roșu, pe care îl cunoaștem cu toții. Tot cu sania trasă de reni ajunge și în Franța, sacul din spate fiind deșertat sub brad.
Tours 2014
Crăciunul propriu-zis, le Noël, se sărbătorește atât în noaptea de 24 spre 25 decembrie, cât și în ziua de 25, ca sărbătoarea creștină care celebrează nașterea lui Isus din Nazaret, deși e drept că începând cu secolul XX s-a pierdut destul de mult din însemnătatea religioasă. Insă după Paște, Crăciunul rămâne și în Franța cea mai importantă sărbătoare de peste an, iar ziua este una férié, adică liberă.
Majoritatea populației consideră Crăciunul o sărbătoare familială, iar masa este una festivă. Foarte mulți sărbătoresc Crăciunul acasă, iar pentru ca 24 decembrie este o zi lucrătoare, festivitățile încep seara, cu réveillon du Noël, când toată familia se reunește în jurul mesei gătite. Meniul se compune dintr-o succesiune de feluri calde și feluri reci: fructe de mare, melci, boudin, noix de Saint-Jaques, stridii, fois-gras, somon fumé. Apoi vine curcanul de crăciun, acompaniat în mod tradițional de castane și se termină cu desertul special acestei ocazii, bûche de Noël, rulada acoperită cu ciocolată, în formă de trunchi de copac. Trunchiul amintește de fapt de vechea tradiția a bușteanului care se punea pe foc la începutul serii și care era ales în funcție de mărimea sa și de calităţile de ardere, astfel încât să dogorească toată noaptea. Francezii catolici practicanți merg la slujba de la miezul nopții, care, din motive practice, se ține adesea la începutul serii în unele biserici. Se urează Joyeux Noël și se deschid cadourile.
Tours 2014
Perioada de după Crăciun este pentru odihnă, pentru vizite și întâlniri cu familia și prietenii, sau un prilej de vacanță pentru alții. Foarte multe inteprinderi, de stat sau private, se închid în această perioadă, astfel că angajații sunt liberi. Alții sunt mai puțin norocoși trebuie să meargă la serviciu. Dar nu pentru mult timp pentru că urmează Anul Nou.
Aliceee Traveler says
Arata frumos Craciunul in oraselele din Franta. De Craciun nu am fost niciodata si m-ai facut curioasa in ceea ce priveste Alsacia. Anul acesta nu simt atmosfera Craciunului inca, in special fiindca vremea nu e inca in ton cu Sarbatorile si totul mi se pare straniu :)))
Larisa says
Alsacia este frumoasa oricum si merita vizitata, in orice anotimp. Insa de Craciun casele traditionale, care oricum par de poveste si-n restul anului, sunt superb impodobite si completeaza perfect peisajul. Eu am fost doar la Strasbourg, dar mai este si Colmar, plus satele traditionale Ribeauvillé, Riquewihr, Eguisheim, Kaysersberg si alte cateva cu denumiri la fel de ne-frantuzesti :))
coco says
iubesc luminitele! 🙂
noi incercam sa imbinam noul cu traditia, ne plac ambele!
Larisa says
Pe aici pe la noi luminitele nu-s spectaculoase :(. Mai spectaculoase sunt vitrinele magazinelor, din ce in ce mai bine decorate.
Anonim says
Pfff, aici in Savoia francezii incep impodobirea bradului din primele zile ale lui decembrie. De fapt, toata luna se umple de magia Craciunului! Ne-am molipsit si noi 🙂 mai ales ca acum avem un pitic mic.
Tot acasa sarbatorim si noi, la fel ca voi bucate franco-romanesti!
Larisa says
Macar voi in Savoia aveti zapada! Ca daca nici voi nu aveti, atunci nu stiu unde o mai gasim :))
Aici magazinele sunt rapide, oamenii la domiciliu mai putin, dupa Sfantul Nicolae impodobesc casa si brazii. Insa magazinele si centrele comerciale sunt splendide in perioada asta. Dand la o parte aglomeratia, mie mi se pare minunat sa merg la shopping in decembrie.
PS: am incercat sa-ti las niste comentarii pe blog la ultimele articole si vad ca nu apar. Nu apareau nici imediat dupa ce le-am scris, dar cand am vrut sa repostez mi-a aparut un mesaj de comentariu duplicat, apoi m-am gandit ca poate ai activata moderarea comentariilor. Sau poate au ajuns in spam…
Anonim says
Am avut zapada acum 2 saptamani, acum a ramas doar pe varfuri. Sper sa avem de sarbatori ca sa intram 100% in atmosfera.
Ai avut dreptate, comentariile tale erau in spam, dar nu inteleg de ce. Noroc ca mi-ai spus, ca de obicei nu ma uit in spamuri.
Larisa says
Daca e prea multa, poti trimite surplusul la mine :))
Bia says
Vai deci nu pot să cred!! Și eu tocmai pregătesc un articol despre Holiday Season in România :)) Gând la gând cu bucurie! :*
Larisa says
Abia astept sa-l citesc in cazul asta :p!
CARMEN says
Bucuria sarbatorilor de arna ne cuprinde treptat, odata cu deschiderea Târgurilor de Advent – târguri care se inchid în ziua de Craciun. Sarbatoarea Nasterii Domnului este zi de sarbatoare pentru toata lumea si in general este ziua în care familiile dau mese festive. Traditia este ca bradul sa fie împodobit doat în Seara de Ajun si noi respectam aceasta traditie.
Anul acesta pe 21 decembrie i-am invitat pe Silvia si sotul ei – blogerita pe care am cunoscut-o vara ce a trecut în delta. De Ajun, Prima zi de Craciun si a Doua zi de Craciun vom fi acasa, fetele si prietenii lor vor veni la masa. In restul zilelor vom vizita cateva târguri de Advent – Bavaria este renumita în lumea întreaga cu felul în care serbeaza perioada din-naintea nasterii Domnului, traditii ce au fost preluate în intreaga lume, din Bavaria. Aici s-a împodobit pentru prima data un brad, aici s-a inventat beteala, aici s-a inventat calendarul de Advent si coronita de Advent, Bavaria este minunata în luna decembrie! Vreau sa le arat Silviei si lui Virgil târgurile centrale din Ulm, München, Rothenburg ob der Tauber si bineinteles din Augsburg. Mai multe orase nu reusim, pentru ca asa cum am scris mai sus, pe 25 decembrie se închid aceste târguri.
Iubesc perioada de Advent – pentru mine este cea mai frumoasa lna a anului 🙂 Si daca va si ninge, atunci va fi perfect! :)) La noi de obicei ninge, insa luna acesta a debutat ciudat – cu soare si calduri neobisnuite (+15°C)
Sarbatori fericite sa aveti, Larisa draga!
Larisa says
Da, asa este, Bavaria este renumita pentru targurile sale si in general pentru traditiile de Craciun. Sunt convinsa ca straluceste in aceasta perioada, mi-ar placea foarte mult sa ajung candva sa o vizitez in preajma Craciunului. Iar daca am noroc si de zapada atunci e perfect :)).
Aici targurile de Craciun sunt deschise pana pe 31 decembrie si nu doar in regiunea mea, in totata Franta si am observat aceeasi strategie si prin alte tari din Europa mai nou. Este un pic contrar traditiei, e drept, dar partea buna este ca putem profita mai mult timp, mai ales ca majoritatea oamenilor au concediu intre Craciun si Anul Nou. Noi chiar ne-am propus o mica excursie.
Multumesc, Carmen! Sarbatori cu bine si tie!
Alexandra V says
Uite ca si noi suntem un pic francezi, se mai intampla sa insuram cozonacul cu sampania :))
In rest, aceleasi traditii romanesti, inclusiv taierea porcului de care pot sa spun ca e singura care nu imi place. Deci, ma duc acasa dupa ce se taie porcul 😀
Larisa says
Foarte frumos :)!
Nici pe mine nu ma incanta ritualul porcului, este o barbarie daca stam sa ne gandim, dar soriciul e bun :)). Obisnuiam si eu sa petrec astfel de Craciunuri candva. Acum nu prea mai am pe nimeni la tara in Romania…
Mihaela Pojogu says
Pana sa stiu ca ceea ce beam noi e vin spumant credeam ca e sampanie. 😀
Anul asta am vazut si eu putin din farmecul targurilor de Craciun. Nu am apucat sa vad centrul orasului, dar se pare ca anul asta nu s-au mai grabit sa-l decoreze.
Odata cu mos Nicolae incepem si noi, am ramas la etapa luminite.
Larisa says
Mda, si eu credeam la fel acum ceva timp. Nici eu n-am apucat sa ma plimb pe-ndelete prin targurile de aici din zona. Mai avem timp. Eu nici macar n-am inceput sa cumpar cadurile, iar merg la magazine pe ultima suta de metri :))
Andreea B says
Si bradutul meu e tot rosu cu auriu ca al tau (banuiesc ca el e inculpatul din prima poza). Cel mai mult iubesc combinatia aceasta calda de culori :).
Larisa says
Ce fain! Da, mi se pare cea mai potrivita combinatie.