Iată că a venit luna decembrie cu dilemele ei specifice. Impodobim sau nu împodobim brad? Cumpărăm brad natural sau alegem unul artificial? Sau poate avem idei ingenioase să împodobim vreo plantă de interior, ori să realizăm un brăduț din… cărți, de exemplu. Nu știu cum este pe la voi, dar pentru mine sărbătorile de iarnă ar fi lipsite de farmec dacă nu ar există un brad împodobit în casă, iar de-a lungul timpului am probat aproape toate variantele de mai sus. Intr-un singur an n-am împodobit brad deloc, a fost Crăciunul din 2011 pe care l-am petrecut în România. Dar n-a fost bai, am găsit un brad la destinație. 


Cel mai des am ales brăduți naturali, din aceia tăiați. Cred că sunt cei mai populari peste tot în lume, piețele sunt pline de comercianți care-i vând în această perioadă. Brazii tăiați sunt cei mai populari și aici, la francezi, probabil pentru că nu-s foarte scumpi, sunt autentici și-i găsești la tot pasul, sub toate formele și mărimile. Cunosc multe persoane care nu ar concepe Crăciunul fără un brad natural. Trebuie să recunosc și eu că are un farmec aparte, este tradițional, miroase, împrospătează aerul din casa și contribuie negreșit la atmosfera specifică sărbătorilor. Dacă face parte din cei tăiați legal, astfel că nu s-a ciopârțit pădurea că să ne decorăm noi casa, e și mai bine. E drept că, cel puțin pe aici, pe tărâmuri franceze, doar câțiva brazi mai provin din păduri, majoritatea fiind aduși din pepiniere, ei fiind plantați special cu scopul de a ne însufleți casele de Crăciun. Apoi avantajul esențial al bradului natural este faptul că-i biodegradabil și poate fi reciclat.


Bradul natural are și ceva dezavantaje, primul fiind acela că trebuie să investim în el în fiecare an. Insă pentru mine principala problemă a fost mizeria pe care o lasă din cauza acelor. Sau poate numai eu am avut ghinion de brazi care se scutură?! De curând am mai citit o curiozitate: cică bradul intră în casele noastre cu peste 25000 de creaturi care trăiesc pe crengile lui, gândăcei, păduchi de plante, purici de copac, păianjeni, molii mici, etc… M-a făcut să zâmbesc. Apoi mai este și problema descotorosirii după. In Tours, de exemplu, îl duceai lângă un tomberon din stradă, de unde era luat de mașina de gunoi dimineața. Aici la Amboise mașina nu ia resturi vegetale, deci ar trebui fie să-l toc singură (no problem, avem mașină pentru tocat vegetale) și să-l fac compost, fie să îl duc la deșeterie, locul acela unde se colecteaza deșeurile. Insă nu peste tot lucrurile sunt organizate, cu toții am văzut brazi în ianuarie aruncați pe te miri unde.


Intr-un an chiar cumpărat brad viu în ghiveci, a fost frumușel, însă mi-am dat seama că nu-i așa simplu cu el precum pare, de regulă este destul de pretențios. Am citit că trebuie ținut într-o încăpere cu temperatură optimă, nu prea caldă, nu prea uscată, bine aerisită, condițiile din casele noastre nefiind de cele mai multe ori prielnice. Iar dacă ajunge viu în primăvară intervine și plantatul. Al meu n-a ajuns viu, mai bine într-un fel, la vremea respectivă stăteam în apartament, ar fi fost cam greu de găsit un loc de plantat. Si nici acum când stau la curte nu mă încântă ideea, nu intenționez să am pădure de brazi peste zece ani.


Așa că de vreo trei ani testăm varianta de brad artificial. Am cumpărat unul de bună calitate, o replică destul de reușită a unuia natural. E drept că nu umple camera cu miros de ace și rășină, dar are câteva avantaje care trebuie luate în considerare, primul fiind economia pe care o facem, folosindu-l ani la rândul. Apoi ne scutește să mergem la piață să căutăm, trebuie să recunosc în fiecare an pe vremea când cumpăram brazi naturali întâmpinam probleme de formă și mărime nesatisfăcătoare. Asta din plastic zău că arată că în reviste. Desigur că brazii artificiali prezintă și ceva inconveniente:
sunt făcuți din PVC, una dintre cele mai dăunătoare substanțe pentru mediu, nu sunt deloc o opțiune ecologică, pentru că nu-s biodegradabili și nici nu pot fi reciclați. Dar mai este până ajunge la gunoi, al nostru deocamdată se ține destul de bine. 


Am văzut
și câteva idei simpatice de brad artificial din diverse materiale, carton, lemn, metal, pentru cine se simte îndemânatic. Eu nu prea mă simt când vine vorba de brazi și apoi, fie vorba între noi, deși apreciez creativitatea și munca depusă, nu mă atrage ideea pentru la mine acasă. Fiecare cu gusturile lui, eu  rămând la varianta clasică.

PS: Pozele-s de acum doi ani, dar și anul acesta arată cam la fel. O să-l pozez poate zilele următoare, aștept să apară și cadourile sub el :)) 


Voi cu ce fel de brad așteptați Crăciunul? 

Etichete: ,