Ce castele să vizitez într-o excursie pe Valea Loarei? 

… se întreabă multe persoane care ajung în regiunea aceasta. Care sunt cele mai frumoase, care sunt cele mai mari și importante, care merită, care nu, în ce ordine să le aranjăm astfel încât să cuprindem cât mai mult din farmecul acestei grădini a regilor Franței? Ușor de zis, greu de făcut. Sunt atât de multe castele, mai mari mai mici, mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, că este foarte greu de ales pentru o vacanță de câteva zile. Eu personal aș împarți castele de pe Valea Loarei 3 categorii: prima ar cuprinde marile castele ale Loarei, cele mai cunoscute și vizitate, a doua castelele mai mici și mai necunoscute publicului larg, dar unele la fel de frumoase și cu povești captivante de împărtășit celor ce le calcă pragul, în timp ce în a treia categorie aș îndesa proprietățile private sau de stat, transformate în hoteluri, restaurante, muzee, etc, castele care nu sunt deschise spre vizitare, dar se pot admira din exterior, sau la anumite ocazii. Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre prima categorie, pentru că – nu-i așa? – ea este cea care interesează pe cei care își plănuiesc o excursie în regiune. 

Citeste si:

Lista tuturor castelelor de pe Valea Loarei

Castelele vizitate de mine pe Valea Loarei

10 castele mai putin cunoscute pe Valea Loarei

10 altfel de activitati de facut la castelele de pe Valea Loarei


Așa că iată care ar fi marile castele ale Loarei: 

 

 

Chambord 




De ce? Pentru că este cel mai complex, impunător, grandios castel de pe Valea Loarei și al doilea castel că mărime al Franței după Versailles, nu degeaba a fost clasat de UNESCO pe lista patrimoniului mondial cu mult înainte (anul 1981) decât restul văii Loarei (anul 2000). 

  

Pont: Pe domeniul imens al castelului Chambord se pot face foarte multe activităti, în afară de vizitarea colosului: plimbări în trăsură, cu barca pe canale, drumeții prin pădure pe jos sau cu bicicleta. În plus, vizitarea vastului domeniu Chambord, ce se întinde pe aprox. 5400 ha și cuprinde (pe lângă castel) satul, fermele, terenurile și pădurile din jur, este gratuită. 

  

O curiozitate: În ciuda proporțiilor sale uriașe, se pare că Chambord n-a servit decât ca o casă de vacantă regelui grandoman François I, acesta petrecând aici scurte sejururi la fiecare 2 ani pentru partide de vanătoare. 

  

Minusuri: In ciuda proportiilor, interiorul de la Chambord nu este chiar unul dintre cele mai bogate de pe Valea Loarei. Intrucât Casa Regală avea și alte proprietăti, la vremea aceea regii se deplasau de la un castel la altul cu tot mobilierul, tapițeriile și obiectele de artă, ceea ce explică astăzi goliciunea partială din interiorul castelului. Apoi, în lipsa unui plan detaliat (eu am primit unul succint la intrare), traseul prin interior s-ar putea să devină un pic haotic, să vă pierdeți și să ratați anumite camere, castelul fiind extrem de complex conceput. Turul ghidat este cu plată. 

Despre experiențele mele la Chambord am scris AICI

Chenonceau 



  

De ce? Pentru arhitectura să unică, sub formă de pod în arcade peste râul Cher. Despre Chenonceau se spune că este cel mai frumos și cel mai vizitat castel de pe Valea Loarei, fiind o emblemă pentru această regiune. 

  

Pont: Traversează pe malul opus pentru a admira castelul dintr-o altă perspectivă. Uneori galeria din interior este deschisă, ceea ce oferă vizitatorilor posibilitatea de a trece pe partea opusă a râului Cher. Pentru asta ai grijă să păstrezi biletul de intrare, întrucât îți va fi cerut. Dacă ușa galeriei nu este deschisă, atunci, după ce ai terminat de vizitat castelul și superbele sale grădini, ieși de pe domeniu, fă imediat la dreapta pe langă calea ferată, mergi timp de aprox 10 min paralel cu acesta pană la primul pod peste Cher. Traversează-l, după care ia drumul forestier la dreapta pe malul râului, acela opus intrării la castel. Vei putea admira Chenonceau în toată spledoarea lui, mult mai bine decât din curte, în liniște, departe de forfotă turiștilor și mai ales GRATIS. 

  

Două curiozităti: Camera neagră, dormitorul Louisei de Vaudémont, decorată în semn de doliu pentru soțul său mort și bucătăriile complexe, cele mai interesante dintre toate bucătăriile admirate la castelele Loarei, amenajate în pilonii castelului, întrucât la vremea respectivă aprovizionarea cu alimente se făcea cu barca pe Cher. 

Despre experiențele mele la Chenonceau am scris AICI

Amboise

De ce?  Pentru că deși ceva mai mic, îl găsesc cel mai elegant și rafinat castel de pe Valea Loarei, atât din punct de vedere al arhitecturii, cât și al decorațiunilor interioare, al grădinilor cu influențe toscane-mediteraneene, dar mai ales pentru că datorită asezării pe un deal oferă o panoramă splendidă asupra orașului, Loarei și împrejurimilor. 

  

Pont: După ce ai vizitat castelul și ai făcut o plimbare prin cochetul orăsel Amboise, traversează Loara pană la capăt pe podul din centru și ia-o în stânga pe mal. Vei putea admira o panoramă incredibil de frumoasă asupra castelului cocoțat pe deal, veghind de secole orașul,  cu Loara ce-i curge molcomă la picioare. 

  

O curiozitate: Castelul Amboise este cel care a introdus stilul italian pe Valea Loarei, datorită regelui Charles VIII, care după un război cu Italia se întoarce acasă nu doar cu prada, ci și cu multe idei, vrând să contruiasca pe malul Loarei un castel la fel că cele văzute acolo. Amboise a  cunoscut perioade de abandon și numeroase faze de demolare, ceea ce vedem noi astăzi reprezentând doar o cincime din ce a fost. 

Despre experiențele mele la Amboise am scris AICI. 

 

 

Villandry 


De ce? Pentru că este castelul cu cele mai fascinante și impresionante grădini pe care le-am văzut în viața mea, toate separat și toate la un loc formând un paradis verde incredibil de frumos. 

  
Pont: La Villandry există posibilitatea de a vizita doar grădinile, la un preț mai mic, renunțând la interior. E interesant și castelul, dar dacă nu e timp, acesta variantă este ideală. 
  
O curiozitate: De 15 ani, în fiecare vară castelul este deschis 2 nopți pe an pentru  sărbătoarea Nuits des Mille Feux, în care grădinile sunt luminate de 2000 de lumanări. 
  

Despre experiențele mele la Villandry am scris AICI.   

 

Blois 



De ce? Pentru că este unul dintre monumentele cheie al regiunii, din punct de vedere istoric și arhitectural, fostă resedintă regală și scena jocurilor politice din perioada de maximă glorie a Văii Loarei. 
  
Pont:  Blois este unul dintre puținele castele de pe Valea Loarei fără grădină, ceea ce-l face ideal pentru o zi mai rece sau una ploioasă. Cu toate acestea nu ratați terasa ce oferă o panoramă splendidă asupra centrului istoric din orăselul Blois. 
  
O curiozitate:  Blois reunește în jurul aceleași curți 4 aripi simbolizând 4 epoci în 4 stiluri diferite, creind o veritabilă panoramă istorică a arhitecturii franceze. 

Despre experiențele mele la Blois am scris AICI.  

Cheverny 



 

De ce? Pentru că deși arhitectura lui este una ceva mai contemporană, dreaptă și rigidă, posedă unul dintre cele mai frumoase, bogate și autentice interioare dintre toate cele pe care le-am admirat în castelele Loarei. 
  
Pont: Alege vizita întregului domeniu, chiar dacă este un pic mai scumpă, care, pe langă interior, anexe, țarcul câinilor (pentru că la Cheverny sunt crescuți 100 câini de vanătoare), parcul englezesc, grădina de legume și jardin des Apprentis, include și un tur ghidat  în masinută electrică în Parcul Forestier-Animalier, plus o plimbare cu barca pe canale. 
  
O curiozitate: Se spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, de teama unui posibil bombardament german la Paris majoritatea operelor de artă au fost mutate de la Luvru și ascunse prin diverse colțuri de tară, celebra Gioconda ar fi fost pitită în Oranjeria de la Cheverny. Fiindcă în trecut era la modă ca grădinile castelelor să posede portocali, și cum clima din zonă Loarei este una temperată, mai toate castele posedau o oranjerie, adică o anexă care servea adăpostirii portocalilor pe timpul iernii. 

Despre experiențele mele la Cheverny am scris AICI.   

 

Azay-le-Rideau 


De ce? Pentru că este construit pe o mică insulă pe râul Indre, intrarea făcându-se pe un pod exact că la castelele din povești, iar interiorul este interesant, cu încăperi mari și elegante, saloane și apartamente bogat decorate, în stil renascentist italian. 
  
Pont: Fă ocolul castelului, mergând pe malul apei ce-l inconjoară și și oprește-te pentru câteva clipe pe o băncută pentru a-l admiră. Te vei umple de o stare de bine! 


Despre experiențele mele la Azay-le-Rideau am scris AICI

 

Ussé 


  

De ce? Pentru cadrul natural de basm  în care este așezat castelul, pe un deal, de pe terasele lui se vede localitatea Rigny-Ussé, mărginit de micul râu Indre în fată și de pădurea Chinon în spate, ca un adevărat cuib de vulturi, dominant și maiestos, ce stăpânește întreg ținutul și pentru că în fiecare încăpere sunt  manechine de ceară în costume de epocă, în diverse ipostaze ale vieții cotidiene, ce par că dau viată castelului, recreind admosfera de acum sute de ani. 
  

O curiozitate:  Scriitorul Charles Perrault, petrecând ceva timp la castel, a fost inspirat de acesta să scrie cunoscutul basm „Frumoasa din pădurea adormită”. Pentru a exploata la maxim acest lucru, într-unul din turnurile castelului sunt create scene din basm: frumoasa cum se înteapă în fus, vrăjitoarea cea rea, prințul, toate personajelele nefiind nimic altceva decât manechine de ceară. 

Despre experiențele mele la Ussé au am scris AICI

Langeais  



De ce? Pentru aspectul exterior de fortăreată medievală, în care intrarea se face pe un pod suspendat, pentru încăperile decorate și păstrate impecabil, dar mai ales luminate difuză, ce-ti dă impresia că te-ai teleportat în Evul Mediu 

  

O curiozitate:  la Langeais se oficiază mariajul istoric dintre Anne de Bretagne și Charles VIII, care marchează unirea Bretaniei, pe atunci ducat independent, cu Franța. 

  

Un minus: se vizitează destul de puțin din interiorul castelului. 

Despre experiențele mele la Langeais am scris AICI

 

Chaumont-sur-Loire


De ce? Pentru amplasarea înaltă a castelului, beneficiind de o priveliște spectaculoasă asupra Loarei și a peisajului sălbatic din vale, pentru arhitectura lui desăvarsită, ce imbină elemente ale arhitecturii defensive gotice cu elemente ale arhitecturii de agrement renescentiste, dar și pentru parcul istoric, conceput în stilul parcurilor englezești, cu un relief ușor ondulat, cu peluze întinse, încinse de cărări curbilinii și presărate cu arbuștii izolați sau grupați, ce orientează privirea către punctele forte ale domeniului: Loara, pădurea și mai ales castelul. 

  

Pont: Chaumont-sur-Loire găzduieste anual, începând cu anul 1992, Festivalul Internațional al Grădinilor, festival ce pune la încercare creativitatea peisagiștilor din întreaga lume. În fiecare an o temă este propusă, iar pe cele 3 hectare puse la dispoziție de Domeniul Chaumont numai pentru acest festival, sunt amenajate grădinile câștigatoare. Taxa se plăteste separat fată de vizitarea castelului și a parcului istoric, dar dacă doriți să admirați ingeniozitatea, creativitatea și totodată munca și migala artiștilor, atunci merită să mai scoateți câtva bănuti din buzunar. 

  

O curiozitate:  La fel ca Chenonceau, Chaumont este scena rivalitătii dintre Catherine de Medici, soția regelui Henri al II-lea, și Diane de Poitires, amanta acestuia. Fiecare dintre ele își lasă amprenta, castelul păstrand pană astăzi puțin din eleganța și rafinamentul celor două doamne.

Despre experiențele mele la Chaumont sur Loire am scris AICI

 

Conacul Clos-Lucé 


De ce? Pentru că este locul unde Leonardo Da Vinci și-a trăit ultimii trei ani din viată, pictând și lucrând la miile de pasiuni pe care le avea și locul unde își dă sufletul, pe 2 mai 1518, s-ar zice că în brațele regelui François I, care plângea la căpătaiul lui. În plus, conacul este foarte șic și într-o stare extrem de bună, cred că cel mai bine refăcut castel de pe Valea Loarei. 

  

Pont: Conacul este mai degrabă un muzeu, un loc de interpretare, de cunoaștere și descoperire a universului lui Leonardo DaVinci. Este foarte interesant atât pentru adulți, dar și foarte educativ pentru copii. Patruzeci de mașini sunt expuse, machetele fiind realizate de compania IBM după desenele originale ale artistului și construite cu materiale epocii. Se pot admira invențiile lui Leonardo în domeniile civile și militare, în domeniul mecanicii, al opticii, hidraulicii și aeronauticii: primul tanc, primul automobil, primul pod mobil, primul elicopter etc. De asemenea, 6 animații 3D sunt disponibile pe ecrane pentru a înțelege mai bine mecanismul. 

  

O curiozitate: Invitat la curtea Franței de regele François I, artistul, în varstă de 64 de ani, traversează Alpii și se instalează la Clos-Lucé în 1516. Aduce cu el de la Roma, în sacoșele sale ponosite, trei dintre pânzele preferate. Conform mărturiilor, printre acestea se găsea și „portretul unei doamne din Florența”, nimeni alta decât celebra Gioconda, astăzi poate cea mai cunoscută pictură din lume, expusă la Muzeul Luvru.  

   

Despre experiențele mele la Clos-Lucé am scris AICI. 

S-ar putea sa te intereseze si:

 

Mini-ghid de vizitat Valea Loarei

Ce vizitezi pe Valea Loarei dincolo de castele

10 idei de excursii pe Valea Loarei

Gastronomie si vinuri locale

 

 

 

Etichete: , , ,