Ce castele să vizitez într-o excursie pe Valea Loarei?
Citeste si:
Lista tuturor castelelor de pe Valea Loarei
Castelele vizitate de mine pe Valea Loarei
10 castele mai putin cunoscute pe Valea Loarei
10 altfel de activitati de facut la castelele de pe Valea Loarei
Așa că iată care ar fi marile castele ale Loarei:
Chambord
Despre experiențele mele la Chambord am scris AICI.
Chenonceau
Două curiozităti: Camera neagră, dormitorul Louisei de Vaudémont, decorată în semn de doliu pentru soțul său mort și bucătăriile complexe, cele mai interesante dintre toate bucătăriile admirate la castelele Loarei, amenajate în pilonii castelului, întrucât la vremea respectivă aprovizionarea cu alimente se făcea cu barca pe Cher.
Despre experiențele mele la Chenonceau am scris AICI.
Amboise
Despre experiențele mele la Amboise am scris AICI.
Villandry
De ce? Pentru că este castelul cu cele mai fascinante și impresionante grădini pe care le-am văzut în viața mea, toate separat și toate la un loc formând un paradis verde incredibil de frumos.
Pont: La Villandry există posibilitatea de a vizita doar grădinile, la un preț mai mic, renunțând la interior. E interesant și castelul, dar dacă nu e timp, acesta variantă este ideală.
O curiozitate: De 15 ani, în fiecare vară castelul este deschis 2 nopți pe an pentru sărbătoarea Nuits des Mille Feux, în care grădinile sunt luminate de 2000 de lumanări.
Despre experiențele mele la Villandry am scris AICI.
Blois
Pont: Blois este unul dintre puținele castele de pe Valea Loarei fără grădină, ceea ce-l face ideal pentru o zi mai rece sau una ploioasă. Cu toate acestea nu ratați terasa ce oferă o panoramă splendidă asupra centrului istoric din orăselul Blois.
O curiozitate: Blois reunește în jurul aceleași curți 4 aripi simbolizând 4 epoci în 4 stiluri diferite, creind o veritabilă panoramă istorică a arhitecturii franceze.
Despre experiențele mele la Blois am scris AICI.
Cheverny
Pont: Alege vizita întregului domeniu, chiar dacă este un pic mai scumpă, care, pe langă interior, anexe, țarcul câinilor (pentru că la Cheverny sunt crescuți 100 câini de vanătoare), parcul englezesc, grădina de legume și jardin des Apprentis, include și un tur ghidat în masinută electrică în Parcul Forestier-Animalier, plus o plimbare cu barca pe canale.
O curiozitate: Se spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, de teama unui posibil bombardament german la Paris majoritatea operelor de artă au fost mutate de la Luvru și ascunse prin diverse colțuri de tară, celebra Gioconda ar fi fost pitită în Oranjeria de la Cheverny. Fiindcă în trecut era la modă ca grădinile castelelor să posede portocali, și cum clima din zonă Loarei este una temperată, mai toate castele posedau o oranjerie, adică o anexă care servea adăpostirii portocalilor pe timpul iernii.
Despre experiențele mele la Cheverny am scris AICI.
Azay-le-Rideau
Pont: Fă ocolul castelului, mergând pe malul apei ce-l inconjoară și și oprește-te pentru câteva clipe pe o băncută pentru a-l admiră. Te vei umple de o stare de bine!
Despre experiențele mele la Azay-le-Rideau am scris AICI.
Ussé
De ce? Pentru cadrul natural de basm în care este așezat castelul, pe un deal, de pe terasele lui se vede localitatea Rigny-Ussé, mărginit de micul râu Indre în fată și de pădurea Chinon în spate, ca un adevărat cuib de vulturi, dominant și maiestos, ce stăpânește întreg ținutul și pentru că în fiecare încăpere sunt manechine de ceară în costume de epocă, în diverse ipostaze ale vieții cotidiene, ce par că dau viată castelului, recreind admosfera de acum sute de ani.
O curiozitate: Scriitorul Charles Perrault, petrecând ceva timp la castel, a fost inspirat de acesta să scrie cunoscutul basm „Frumoasa din pădurea adormită”. Pentru a exploata la maxim acest lucru, într-unul din turnurile castelului sunt create scene din basm: frumoasa cum se înteapă în fus, vrăjitoarea cea rea, prințul, toate personajelele nefiind nimic altceva decât manechine de ceară.
Despre experiențele mele la Ussé au am scris AICI.
Langeais
De ce? Pentru aspectul exterior de fortăreată medievală, în care intrarea se face pe un pod suspendat, pentru încăperile decorate și păstrate impecabil, dar mai ales luminate difuză, ce-ti dă impresia că te-ai teleportat în Evul Mediu
O curiozitate: la Langeais se oficiază mariajul istoric dintre Anne de Bretagne și Charles VIII, care marchează unirea Bretaniei, pe atunci ducat independent, cu Franța.
Un minus: se vizitează destul de puțin din interiorul castelului.
Despre experiențele mele la Langeais am scris AICI.
Chaumont-sur-Loire
De ce? Pentru amplasarea înaltă a castelului, beneficiind de o priveliște spectaculoasă asupra Loarei și a peisajului sălbatic din vale, pentru arhitectura lui desăvarsită, ce imbină elemente ale arhitecturii defensive gotice cu elemente ale arhitecturii de agrement renescentiste, dar și pentru parcul istoric, conceput în stilul parcurilor englezești, cu un relief ușor ondulat, cu peluze întinse, încinse de cărări curbilinii și presărate cu arbuștii izolați sau grupați, ce orientează privirea către punctele forte ale domeniului: Loara, pădurea și mai ales castelul.
Pont: Chaumont-sur-Loire găzduieste anual, începând cu anul 1992, Festivalul Internațional al Grădinilor, festival ce pune la încercare creativitatea peisagiștilor din întreaga lume. În fiecare an o temă este propusă, iar pe cele 3 hectare puse la dispoziție de Domeniul Chaumont numai pentru acest festival, sunt amenajate grădinile câștigatoare. Taxa se plăteste separat fată de vizitarea castelului și a parcului istoric, dar dacă doriți să admirați ingeniozitatea, creativitatea și totodată munca și migala artiștilor, atunci merită să mai scoateți câtva bănuti din buzunar.
O curiozitate: La fel ca Chenonceau, Chaumont este scena rivalitătii dintre Catherine de Medici, soția regelui Henri al II-lea, și Diane de Poitires, amanta acestuia. Fiecare dintre ele își lasă amprenta, castelul păstrand pană astăzi puțin din eleganța și rafinamentul celor două doamne.
Despre experiențele mele la Chaumont sur Loire am scris AICI.
Conacul Clos-Lucé
De ce? Pentru că este locul unde Leonardo Da Vinci și-a trăit ultimii trei ani din viată, pictând și lucrând la miile de pasiuni pe care le avea și locul unde își dă sufletul, pe 2 mai 1518, s-ar zice că în brațele regelui François I, care plângea la căpătaiul lui. În plus, conacul este foarte șic și într-o stare extrem de bună, cred că cel mai bine refăcut castel de pe Valea Loarei.
Pont: Conacul este mai degrabă un muzeu, un loc de interpretare, de cunoaștere și descoperire a universului lui Leonardo DaVinci. Este foarte interesant atât pentru adulți, dar și foarte educativ pentru copii. Patruzeci de mașini sunt expuse, machetele fiind realizate de compania IBM după desenele originale ale artistului și construite cu materiale epocii. Se pot admira invențiile lui Leonardo în domeniile civile și militare, în domeniul mecanicii, al opticii, hidraulicii și aeronauticii: primul tanc, primul automobil, primul pod mobil, primul elicopter etc. De asemenea, 6 animații 3D sunt disponibile pe ecrane pentru a înțelege mai bine mecanismul.
O curiozitate: Invitat la curtea Franței de regele François I, artistul, în varstă de 64 de ani, traversează Alpii și se instalează la Clos-Lucé în 1516. Aduce cu el de la Roma, în sacoșele sale ponosite, trei dintre pânzele preferate. Conform mărturiilor, printre acestea se găsea și „portretul unei doamne din Florența”, nimeni alta decât celebra Gioconda, astăzi poate cea mai cunoscută pictură din lume, expusă la Muzeul Luvru.
Despre experiențele mele la Clos-Lucé am scris AICI.
S-ar putea sa te intereseze si:
Mini-ghid de vizitat Valea Loarei
Ce vizitezi pe Valea Loarei dincolo de castele
10 idei de excursii pe Valea Loarei
Etichete: CASTELE, FRANTA, ORGANIZATORICE, VALEA LOAREI
coco says
tare as vrea sa le vad pe toate, sa nu-mi scape unul 🙂
Larisa says
Pai te astept in vizita in cazul asta 😉
mbs says
Primele doua, Chambord si Chenonceau, le-am vizitat in august 🙂 aveam doar o zi la dispozitie pentru Valea Loarei, le-am ales inspirandu-ma din articolele tale 🙂
Larisa says
Si eu tot pe astea doua le-as fi ales daca as fi fost in locul tau 😉
mbs says
😀 chiar ma bucur sa aud asta
Larisa says
Chiar citeam de curand, nu mai stiu unde, ca ar fi fost printre cele mai vizitate monumente din Franta anul trecut.
Anonim says
Langeais nu l-am vizitat. Nici Amboise, doar vazut pe dinafara. Top 3, pentru mine:
1. Cheverny – pentru bogatia interioarelor si pentru spectacolul oferit de hranirea ciinilor de vinatoare
2. Chenonceau – pentru originalitatea galeriei de peste Cher si istoria proprietarelor
3. Blois – pentru ca acolo simteam planind spiritul lui Alexandre Dumas si al lui Michel Zévaco(in acest castel a fost asasinat ducele Henri de Guise)
Mara
Larisa says
Interesant topul tau, Mara. Si in topul meu personal Cheverny si Chenonceau sunt printre primele, Langeais mai la urma, Blois ceva mai la mijloc. Ordinea in care sunt aranjate castelel in lista nu are nicio legatura cu preferintele mele. Am incercat sa fiu cat de obiectiva se poate cu lista aceasta, pentru ca stii cum este, gusturile nu se discuta.
Anonim says
Da, banuiam ca e o ordine aleatorie in felul in care ai prezentat castelele. Topul meu este raspunsul la o intrebare, pe care mi-am pus-o singura, ce castel imi place cel mai mult si de ce.
Eu apreciez modul in care prezinti Valea Loarei – cred ca persoanele care cauta informatii despre aceasta zona n-au nici o greutate in a le gasi pe blogul tau.
Mara
Larisa says
Foarte bine ca ai scris, eu chiar sunt curioasa de preferintele altora, mai ales cand vine vorba de castelele de pe Valea Loarei :p
Multumesc pentru aprecieri, ma bucur daca blogul meu face lumina. In principiu incerc sa prezint Valea Loarei asa cum mi-ar placea si mie la randul meu sa citesc prezentari pe alte bloguri 🙂
Traduceri Autorizate says
Buna ziua,eu am avut placerea de a asculta relatari de la Chenonceau, totodata si cateva materiale despre acea locatie, consider ca toate castelele au ceva unic si o istorie tumultoasa – iubiri, iubiri secrete, razboi, framantari si multe altele.O zi frumoasa!
Larisa says
Asa este, bine spus, toate castelele au ceva unic.
Alexandra V says
Cat mi-ar placea sa pot vizita castelele singura, fara sa am nici o restrictie, sa vad fiecate coltisor, camaruta, sa ma plimb o zi intreaga nestingherita pe acolo, sa descopar secrete (multe) 😀 😀
Larisa says
E fain si singur, dar sa stii ca si vizitele ghidate sunt interesante, afli mult mai multe secrete si povesti de la ghid. Iar daca ai timp la dipozitie, dupa ce s-a terminat turul ghidat, te poti intoarce de una singura prin incaperi sa aprofundezi ce ti-a prezentat ghidul, nu exista restrictii si nici nu esti obligata sa iesi afara.
Unknown says
Ce mult imi plac castelele si aceste castele sunt prea frumoase. Sper si noi sa le vizitam intr-o zi 🙂
Larisa says
Sigur o sa ajungeti intr-o zi sa le vizitati 😉
Poveştile mele says
Ai muncit, nu glumă, la materialul ăsta! Felicitări pentru ceea ce a ieşit – de la fotografii la informaţiile la obiect!
Sincer, pe mine mă tentează mai mult exterioarele, amplasarea lor, grădinile, tot domeniul acela unde poţi să te plimbi în voie şi respira aerul de altădată… Sigur, aş intra şi înăuntru; bine, numai să ajund eu acolo… nu numai virtual, atunci când urmăresc Turul Franţei!
Ioana
Larisa says
A fost una dintre muncile acelea care se fac cu cea mai mare placere :))Iar informatiile au venit natural, din ce-am vazut, citit in anii astia, n-am stat sa le caut. Imi vine sa rad uneori, dar cand am "aterizat" aici nu m-am gandit nicio clipa ca o sa devin atat de pasionata de regiunea asta :))
Corocsenie Adrian says
Buna Larisa. Am rasfoit blogul tau si am gustat cat am putut stilul frantuzesc. Te felicit pt. timpul acordat cu noi sa ne arati cum se traieste acolo si locuri pe care inca nu le-am vazut. Si eu promovez sa zic asa monumentele istorice dar din Romania….din pacate patrimoniul nostru in mare parte este o ruina abandonata si uitata. Unele au avut sansa sa fie readuse la viata. Sa speram ca vor avea o soarta buna la un moment dat toate pt. ca ce avem noi in tara chiar daca sunt mai modeste din toate punctele de vedere, sunt deosebite ! Te invit pe blogurile mele. Ti le las aici sa le rasfoiesti cand ai timp. Numai bine !
http://monumenteistoricedinromania.blogspot.ro/
http://masiniclasicedetop.blogspot.ro/
Traduceri Bucuresti Franceza AQualityTranslation says
Salut Larisa. Sunt foarte mare fan al blogului tau si apreciez foarte mult modalitatea de a imbina stilul frantuzesc cu ce cel romanesc. Este foarte captivant modul in care este pusa pe foaie Valea Loarei, prin ochii unui roman. Esti minunata ca transmiti intamplarile tale, iar prin tine avem puterea de a vedea Franta.
Te invit pe pagina noastra de traduceri in franceza si as fi foarte recunoscator daca ai pastra acest comentariu.
Multumesc si tine-o tot asa!
Alex Bădescu says
Bună,
Având doar o zi la dispoziție pentru Valea Loarei, am ales și eu după obiectivitatea ta – Chambord și Chenonceau. Am găsit blogul tău chiar cu vreo săptămână înainte de plecarea spre Franța (coincidență? nu cred în așa ceva 🙂 ). Sper ca pe viitor să pot vedea toată regiunea, cuvintele sunt de prisos, trebuie să vezi cu proprii ochi toată acea minunăție.
Anonim says
Buna Larisa, in ce orasel de pe Valea Loirei, ar fi mai bine sa stam ca sa putem vizita cat mai multe dintre frumusetile acestea. Aveti cumva vreo adresa a unei persoane? suntem o familie de 4 persoane adulti. Multumim mult, Raluca
Larisa says
Tours sau Amboise. Sunt in centrul zonei cu castele ca sa zic asa, aveti posibilitatea de excursii zilnice cam peste tot in zona, inclusiv trasport in comun pus la punct 🙂