Dacă ai venit pe Valea Loarei și nu ai văzut Chambord, fii sigur că ai venit degeaba! Situat lângă Blois, la cam 180 de km de Paris, construit se pare după planurile ingeniosului Leonardo DaVinci ca și căsuța de vânătoare a regelui François I, castelul Chambord nu are cum să te lase rece. Din orice colț l-ai privi o să-ți pară un colos, nu degeaba este al doilea castel ca mărime al Franței. 128m de fațade, 400 și ceva de camere, 365 șeminee, unul pentru fiecare zi a anului, toate pe un domeniu de aproape 5500 hectare,  din care 4500 împădurite, Chambord a fost construit cu un singur scop: sムuimească. Și reușește, chiar și astăzi după atâtea secole! 

Castelul Chambord Valea Loarei Franta


Ascuns strategic într-o oază de liniște, Chambord a fost început în 1519. Contrar celorlalte castele de pe Loara, Chambord a fost doar o reședință de paradă, folosit pentru întâlniri de vânătoare, sau baluri organizate de rege și favoriții săi, un fel de „casă de vacanță” la dimensiuni regale. Asta explică absența aproape totală a mobilierului. Nu vă închipuiți că este gol în totalitate, dar față de majoritatea castelelor din regiune, bogate în mobilier, decorațiuni și ornamente, prin Chambord cam suflă vântul. Inspirat puțin din arhitectura medievală, castelul rămâne negreșit o adevărată operă a Renașterii, un „bâzdâc” uriaș al unui rege grandoman. Cu toate astea, în cei 32 de ani de domnie, regele François I nu a petrecut mai mult de 40 de zile la Chambord. Ciudat, nu? 

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Totul la Chambord este ieșit din comun: fațade, terase, acoperișuri cu formă de clopotnițe, saloane, apartamente. Timp de 25 de ani, 2000 de artizani și muncitori au lucrat la construcția castelului. Zidurile formează un vast cadrilater, ale cărui colțuri sunt reprezentate de turnuri mari, rotunde. În centru este donjonul, turnul principal, ca „un castel într-un castel„. Adică, ca să înțelegeți, ce se vede la exterior este doar zidul… în interiorul acestuia, acel donjon este de fapt un castelul propriu-zis, cu alte 4 turnuri. Însă atracția principală la Chambord o reprezintă scara interioară centrală, dublă,  în spirală. Adevărată operă de artă, pe acesta scară pot urca și coborî simultan două persoane fără să se întâlnească. Interesant, nu?  Mulți se întreabă dacă castelul s-a construit oare doar pentru a adăposti această scară? Nu se știe…
 

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Da, într-adevăr Chambord a fost construit să impresioneze. Nu pot spune că este preferatul meu, personal nu sunt chiar adepta grandorii, ci prefer mai degrabă castele simple și elegante, dar nu contest faptul că Chambord este cu adevărat impunător. Nu cred că cineva a plecat de aici fără nici un fel de emoție. Îmi amintesc când am ajuns prima dată să-l văd și am luat-o la pas pe aleea care te duce de la parcare la castel… În momentul când s-a ridicat în fața mea silueta sa grandioasă, nu am putut decât să exprim un mare „uau”! 

Cum pot exista astfel de locuri? Cum au putut oamenii crea astfel de construcții grandioase, fără nici măcar să locuiască în ele, ci doar pentru capricii colosale, prin care regii își uluiau supușii, arătându-și puterea absolută? Pentru că Chambord a fost construit pentru asta… pentru ca oamenii să rămână muți de uimire în fața lui. Nu o fi procedat François I bine atunci, dar uite că astăzi Chambord ne trezește încă admirația, fiind cel mai  cel vizitat castel din Franța, după Versailles. 

S-ar putea sa te intereseze si:
Etichete: , , ,