Dincolo de vizitele clasice, pe care mulți turiști le fac individual, castelele de pe Valea Loarei propun și altfel de activități atât călătorilor, dar și persoanelor care locuiesc în regiune, o strategie interesantă menită să atragă cât mai mulți vizitatori. Fie că este vorba despre activități de agrement în aer liber sau de diverse evenimente culturale, este bine ca atunci când vă plănuiți o excursie pe Valea Loarei să vă informați și cu privire la acestea. Nici nu este prea greu, site-urile castelelor vă stau la dispoziție cu o agendă anuală variată, nu vă rămâne decât să aruncați o privire pe internet. 


Citeste si:


Lista tuturor castelelor de pe Valea Loarei
Castelele vizitate de mine pe Valea Loarei
Cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei
10 castele mai putin cunoscute pe Valea Loarei

Iată cam care ar fi acestea:


1. Vizite ghidate


Pe lângă vizitele individuale, pe cont propriu, mai toate castelele propun vizite ghidate, de grup. La majoritatea castelelor vizitele ghidate sunt incluse în bilet și se desfăsoară în mai multe limbi de circulație internațională, totul este să vă informați pe site-ul internet despre ora la care începe turul în limba dorită și să vă organizați astfel încât să ajungeți acolo în acel interval al zilei. Ghizii sunt de regulă foarte bine pregătiți și pasionați de ceea ce fac, iar genul acesta de vizite vă pot ajuta să aflați o mulțime de informații interesante, mai ales picanterii pe care broșurile turistice nu le conțin. Tot un fel de vizite ghidate sunt și vizitele cu audio-ghid, un dispozitiv electronic disponibil în mai multe limbi, la care, tastând numărul sălii în care te afli, vei putea asculta informații despre aceasta, sau, mai nou, vizitele cu tabletele inteligente care oferă, pe lângă informații, imagini 3D ce reconstituie ambianța și modul de viață la curte din Evul Mediu (de exemplu vizita cu Histopad Chambord).   

Că veni vorba de tehnologia modernă, multe castele pun la dispoziția vizitatorilor aplicații pentru smartphone, disponibile pentru descărcare (découvrir Chenonceau, application Villandry, etc). Însă de departe cele mai interesante vizite sunt cele teatrale,
scenarizate pe diverse teme, în care un ghid-actor costumat vă prezintă
diverse aspecte ale vieții la curtea castelului. Din păcate genul
acesta de vizite nu sunt foarte numeroase, una dintre ele  fiind Secrets de cour, secrets de femme, unde o doamnă de companie de-a reginei Anne de Bretagne vă va împărtăși câteva confidențe dac
ă ajungeți la castelul Langeais. Tot o vizită inedită este și cea cea propusă anul acesta de castelul Blois, intitulată Murmures nocturnes, când vizitatorii sunt invitați în castel după lăsarea nopții, vizita făcându-se alături de un ghid la lumina unei torțe aprinse.  


2. Plimbări prin grădini sau pe domenii


Când veniți să vizitați Valea Loarei trebuie să luați în calcul, pe lângă castelele propriu-zise, și curțile exterioare. De fapt ce zic eu aici, „curțile” este puțin spus, unele dintre ele sunt adevărate opere de artă peisagistică. Ele sunt atât de frumos și de atent organizate, cu eleganță și stil, că numai pentru ele ar merita vizita, ca de exemplu grădina de la Villandry, un labirit viu grandios, realizat cu sârguință și pasiune, ce eclipsează însuși castelul. Astfel, rezervați-vă marje considerabile de timp și pentru grădini, parcuri sau domenii, unele sunt mai mari, altele mai mici, unele mai impresionante altele mai simple, dar toate merită o plimbare atentă pe aleile lor. Câteva grădini remarcabile pe Valea Loarei ar fi: superbele grădini ale celor două doamne de la Chenonceau, parcul istoric englezesc al domneniului Chaumont-sur-Loire,  parcului forestier-animalier de la castelului Cheverny, grădina renascentistă a lui Leonardo DaVinci de la conacul Clos-Lucé, etc.  

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
 grădina de la Villandry (aprilie 2014)

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
 Domeniul National Chambord (august 2015)


Castelele cu domenii mari pun la dispoziția turiștilor mai mult decât simple plimbări pe alei, astfel că trasee complexe de drumeție (ca de exemplu cei 23 de km de traseu marcat la Chambord) sunt accesibile tot anul gratuit, spre a admira pădurea și fauna (domeniul este populat cu cerbi, mistreți, căprioare, plus o varietate de păsări și animale mici). Spre a spori farmecul curților ce le înconjoară, unele castele organizează vara plimbări nocturne, ca de exemplu Chenonceau, unde vizitatorii pot descoperi spendidele grădini renascentiste luminate tematic, pe acorduri de muzică italiană.

3. Trasee cu bicicleta


Unele domenii sunt atât de vaste, încât  pe ele sunt amenajate, pe lângă trasee de drumeție pedestră, și piste de bicicletă, cel mai elocvent exemplu fiind Chambord. Domeniul Național Chambord este format din castel, un sat, câteva ferme, plus o suprafață considerabilă de pădure, toate însumând aproximativ 5400 ha, ceea ce-l face cel mai mare parc forestier închis din Europa. 12 km de pistă pentru bicicletă sunt amenajati la Chambord, ce permit descoperirea florei și faunei. Bicicletele se pot închiria de la fața locului sau se poate veni cu bicicleta proprie, după preferințe. Parcursul este deosebit de frumos, parcul este foarte pitoresc, îngrijit și permite admirarea siluetei impunătoare a castelului gratuit, din mai multe unghiuri. 

 4. Plimbări cu barca pe râuri sau canale


Multe dintre castelele care dețin un curs de apă pe domeniu oferă posibilitatea închirierii de ambarcațiuni mici pentru agrement, în perioadă estivală. Un exemplu în acest sens este castelul Chambord, unde se pot închiria bărci cu motor sau cu vâsle pentru descoperirea castelului din perspectiva canalelor. Însă de departe cea mai interesantă plimbare pe apă se poate face la Chenonceau. În iulie și august există posibilitatea închirierii de bărcuțe pentru o plimbare pe Cher, traversând pe sub pilonii castelului. La castelul Cheverny în schimb se organizează pentru doritori o plimbare de grup, mașinuță-electrica+barca extrem de interesantă, alături de un ghid, pentru a vizita partea forestieră a parcului (dacă ajungeți toamnă, chiparoșii de baltă oferă un adevărat spectacol de culoare), în timp ce la Clos-Lucé puteți pedala la o barcă invenție de-a lui Da Vinci.


5. Plimbări cu mașinuța electrică, caleașca, sau alte mijloace de transport


Domeniile mari propun celor care nu au dispoziția să meargă pe jos și altfel de plimbări, în caleașca trasă de cai (la Chambord), cu mașinuța electrică (la Chambord sau Cheverny), mașini 4X4, cu rosalie (cuadricicleta), etc.

Domeniul Cheverny (octombrie 2013)


6. Spectacole, concerte, expoziții și alte manifestări culturale


Dincolo de activitățile de agrement în aer liber, castelele de pe valea Loarei propun o mulțime de activități culturale, destinate turiștilor dar și nouă, locuitorilor din regiune. O agendă încărcată și bine structurată este propusă anual, aceasta incluzând spectacole, concerte, expoziții, întâlniri literare, etc. Eu anul trecut am participat la câteva foarte interesante, în special concerte de muzică clasică și spectacole de teatru. Castelul Chambord este foarte ofertant în acest sens, pe fundalul impunatoului colos se desfășoară anual spectacole ecvestre, întâlniri literare, spectacole de teatru, dar și alte castele propun astfel de activități interesante, în special Amboise, Clos-Lucé, Cheverny, Ussé, etc. La unele evenimente accesul se face pe baza biletului de intrare la castel, alteori se plătește o taxă separată, de regulă când evenimentul are loc după ora de închidere. Astfel, atunci când vă organizați o excursie pe Valea Loarei, nu uitați să aruncați o privire și peste agenda acestor evenimente, prezentate pe site-urile internet, poate se nimerește ceva ce vă interseaza exact în perioada vizată.

Spectacolul de teatru „La curtea regelui François”, o feerie nocturna la care am asistat si eu anul trecut in august la castelul Amboise (sursa foto)

7. Animații pentru copii


Nici copii nu sunt uitați pe Valea Loarei, astfel că dacă călătoriți cu cei mici este de preferat să consultați agenda de evenimente destinate lor, organizate anual la majoritatea castelelor. De exemplu, dacă călătoriți în perioada Paștelui Catolic, multe castele organizează Chasse aux oeufs de paques, vânătoarea ouălelor de paște, o activitate ce se poate dovedi foarte interesantă, destinată în general copiilor între 2 și 14 ani. Aceștia sunt invitați să caute ouăle ascunse prin grădina castelului, cine strânge mai multe fiind recompensat cu diverse premii. Alte activități sunt cele în care cei mici sunt invitați să se costumeze în prinți, prințese sau alte personaje din Evul Mediu, mai sunt vizite ghidate teatrale adaptate, ateliere de gătit, reconstituiri ale vieții în Evul Mediu, etc. Dacă ajungeți în perioada Crăciunul, aflați că multe castele îl așteptă pe Moș Crăciun. Toate aceste activități sunt supravegheate, coordonate și animate de un personal pregătit în acest sens, verificați agenda castelelor înainte de excursie. 
De asemenea, dacă călătoriți cu copii mai măricei, vă recomand spre vizitare conacul Clos-Lucé, gândit mai degrabă un muzeu, un loc de interpretare, de cunoaștere și descoperire a universului lui Leonardo DaVinci. Este foarte interesant atât pentru adulți, dar și foarte educativ pentru copii. Patruzeci de mașini sunt expuse, machetele fiind realizate de compania IBM după desenele originale ale artistului și construite cu materiale epocii. Se pot admira invențiile lui Leonardo în domeniile civile și militare, în domeniul mecanicii, al opticii, hidraulicii și aeronauticii: primul tanc, primul automobil, primul pod mobil, primul elicopter etc. De asemenea, 6 animații 3D sunt disponibile pe ecrane pentru a înțelege mai bine mecanismul.

8. Târguri și festivaluri   


O mulțime de festivaluri se organizează anual la castelele de pe Valea Loarei, nu uitați să verificati agenda pe internet înainte de excursie. Să vă dau câteva exemple:

Grande brocante de Chambord (1 mai, Chambord), un târg de obiecte vechi ce reunește anual în jur de 500 de expozanți veniți din toată Franța;
Festivalul Chambord (anul acesta se desfășoară în perioada 1-16 iulie, Chambord), ce însumează o serie de concerte de muzică clasică și contemporană, într-un cadru excepțional;
Nuits des Mille Feux (1-2 iulie Villandry), un festival ce se desfășoară anual, când pe parcursul a două nopți consecutive grădinile sunt luminate de 2000 de lumânări. Am scris despre experiența mea din 2014 AICI;
Journées du Potager (24-25 septembrie, Villandry), zilele grădinii de legume, când grădinarii de la Villandry își deschid porțile, împărtășind vizitatorilor o parte din experiența și cunoștințele lor;
Fête des plantes (19-20 martie, Cheverny), sărbătoarea plantelor;
Jardin de tulipes (aprilie 2016, Cheverny), grădina de lalele, unde se pot admira cei 100 000 de bulbi de lalele plantați toamna trecută. O grădină interesantă de lalele găsiți și la castelul Ussé;
Costumes du Carnaval de Venise (4-5 iunie 2016, Cheverny), o paradă de costume venețiene;

Le testament d’Amboise, o feerie nocturnă de neratat în perioada 02 iulie-27 august, când puteți retrăi fastul de la curtea regelui François I, alături de 450 personaje costumate, muzică, jocuri de lumini și focuri de artificii  

Festival Internațional des Jardins (21 aprilie-2 noiembrie 2016, Chaumont sur Loire), eu l-am vizitat în 2014, am povestit AICI.

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
 Parada intrarii regelui in Amboise (iunie 2015)

cele mai frumoase castele de pe valea loarei
Festivalul Avanti la Musica, castelul Amboise, iunie 2015

 9. Degustări de vinuri


Unele castele de pe valea Loarei propun și degustări de vinuri pentru amatori, multe dintre ele fiind producătoare. E drept că majoritatea celor care propun genul acesta de activități nu se numără de regulă printre marile castele, în general este vorba despre castele mai puțin turistice și mai puțin cunoscute publicului larg, ca de exemplu castelul Valmer, sau castelul Moncontour, lângă Amboise. V-am povestit mai multe despre unde se pot degusta vinuri pe Valea Loarei, AICI. Însă o degustare interesantă, pe care și eu îmi doresc să o fac, este cea propusă de castelul Chenonceau, intitulată dichisit Dégustation sous les etoiles, în cadrul căreia noul AOC TouraineChenonceaux se poate degusta noaptea, pe aleile grădinilor de la Chenonceau, luminate feeric, pe acorduri de muzica renascentistă.

10. Hoteluri si restaurante

Există pe Valea Loarei castele transformate complet în hoteluri și restaurante, o experiență inedită, cu prețurile pe măsură. Așa că dacă vreți să vă simțiți regi pentru câteva zile și vă ține bine buzunarul, iată câteva exemple de castele hotel-restaurant în Touraine: Château Hôtel de la Bourdaisière la Montlouis-su-Loire (lângă Tours), château de Jallanges la Vernou (lângă Amboise), Château de Chissay la Chissay-en-Touraine, Château de Noizay, Le domaine des Hautes Roches, Art Hôtel la Rochecorbon, etc. Și nu vă gândiți la castele dărăpănate, serviciile sunt din gama de lux, locațiile fiind impecabil restaurate și amenajate. Pe lângă hotel și restaurant, aceste castele mai propun și altfel de servicii, închirieri de săli pentru recepții, simpozioane, conferințe, organizări de petreceri, etc. Nu fugiți de ele dacă nu vă permiteți, de regulă plimbările prin curte și admirarea exteriorului sunt gratuite. Și câteva dintre castelele mari care propun astfel de servicii, restaurant sau închirieri: Restaurant l’Orangerie-Pergolă de la Chenonceau, Le café de l’orangerie la Cheverny, Restaurantul și cafenelele domeniului Chaumont-sur-Loire, etc. 

 castelul hotel Bourdaisière la Montlouis-su-Loire (sursa foto)

Etichete: , , ,