Ianuarie nu este o lună prea interesantă zic eu, mai ales pe aici prin Tours. Sărbătorile fuseră și se duseră, până nu mai rămase nimic din ele, lăsând în urmă depresia. Brazii au fost despodobiți și aruncați (mai puțin al meu, că-i artificial), vacanțele s-au sfârșit și toată lumea s-a întors pe la serviciu.  Vremea este destul de mohorâtă, nu-i nici iarnă adevărată cu zăpadă (și nici nu o să fie vreodată; sunt sigură că dacă o detestăm, ningea!), nici primăvară, deci plimbările ies clar din discuție. În plus, aparatul meu foto șomează ca niciodată, cu tot cu obiectiv nou, proaspăt cumpărat. Și totuși, așa tristă cum este ea, luna ianuarie, are un eveniment mult așteptat: soldurile de iarnă.

Din câte am citit, solduri de iarnă sunt pe la magazinele din aproape toată Europa. Aici în Franța anul acesta au început pe 8 ianuarie și vor ține până pe 11 februarie. 5 săptămâni, deci să tot mergi la cumpărături! Următoarele vor fi la vară și vor începe în ultima miercuri din iunie, pe 25 adică și vor dura la fel, 5 săptămâni, aviz amatorilor, sau mai bine zis amatoarelor de cumpărături la Paris. Eu nu sunt chiar o persoană disperată după cumpărături, dar recunosc că din când în când mă mai cuprinde febra magazinelor. La început, când am venit aici, nu mergeam „să fac soldurile” cum zic francezii, dar cu timpul m-am „deșteptat” și am constatat că pot face niște afaceri frumoase, profitând de reduceri. Acum hai să fim serioși, cărei femei nu-i place să se plimbe din când în când prin magazine, măcar așa puțin, să admire, sau să-și cumpere o rochiță, o poșetuță, o pereche drăguță de pantofi?! În plus se spune că shoppingul relaxează; eu uneori chiar cred. Păcat totuși că e un hobby costisitor!

 

Bun, revenind, nu știu cum se face prin alte părți, dar aici soldurile se aplică în 3 etape. În primele săptămâni sunt soldurile mici, în general până la 40 % reducere, apoi cele mijlocii până la 60% reducere, ca în final să se ajungă chilipiruri ce se pot achiziționa cu până la 80% reducere. Desigur, marjele aceastea nu-s bătute în cuie, depind de magazin, de produs etc, dar principiul rămâne același: la sfârșitul perioadei de soldare poți cumpăra cel mai ieftin. Partea proastă a problemei este că atunci nu prea mai găsești ce-ți place, sau ce-ți vine. Așa că cel mai bine mergi la shopping la începutul perioadei de reduceri, nu degeaba toată lumea dă buluc atunci, de zici că-i revoluție, apoi mai dă o fugă la sfârșit, așa pentru orice eventualitate, dacă mai ai bani. Exact așa am făcut și eu anul acesta. După 4 zile de reduceri, făcusem deja toate magazinele din Tours, pe cele din centrele comerciale de la periferia orașului, plus galeriile din incinta Carrefour și Auchan. Nu mi-am cumpărat chiar mare lucru, decât vreo 4 pulovere, 3 cămăși, o pereche de blugi, plus câteva mărunțișuri gen curele și alte accesorii, dar mi-a făcut plăcere, mi-am mai vindecat din depresia post-vacanță.. Al meu soț spune că-i o prostie să te plimbi aiurea prin magazine, fără nici măcar să știi ce cauți și ce-i mai grav, fără să ai reală nevoie de acele lucruri, dar ce știu ei bărbații despre asta?!
Este interesant totuși că soldurile nu se aplică numai la haine, încălțăminte și accesorii, ci cam la toate produsele. Am observat că și magazinele de parfumuri, sau cosmetice soldează în această perioadă, la fel și o mulțime de magazine de cărți, bricolaj, mobilier, electronice, electrocasnice, etc. Un amic s-a mutat acum, deci și-a cumpărat toate cele necesare prin casa nouă la solduri. Îți poți cumpăra chiar și cărucior pentru copil preț redus! Unii zic că multe reduceri nu sunt adevărate, că prețurile au fost mărite înainte. E posibil, nu bag mâna-n foc, dar eu, care arunc câte un ochi prin magazinele preferate în fiecare săptămână, zic că nu prea e așa. Mie mi se par destul de reale, dar probabil or mai fi și excepții. Produsele au eticheta cu prețul obișnuit, plus o etichetă suplimentară, cu procentul de reducere, procent ce ți se deduce pe loc, la casă, în momentul plătii. Un alt lucru care îmi place la soldurile din ianuarie și mă refer aici în special la haine și încălțăminte, este că produsele soldate nu sunt doar din colecțiile de iarnă, ci îți poți găsi și o mulțime de haine de primăvară-toamnă, sau chiar de vară. Tocmai din acest motiv aceste solduri sunt cele mai vânate în regiunea mea; cum aproape tot anul este toamnă, acum e momentul de cumpărat lucruri.
Eu, deși nu prea mai am ce să-mi cumpăr, chiar și acum, în drum spre treburile mele zilnice, mai arunc câte un ochi prin magazine. Poate o pereche de pantofi să-mi mai iau… poate și o gentuță asortată la ei… stai, că-mi trebuie și-o pijama! Sau intru doar să-mi clătesc ochii, cine știe peste ce reducere de 100% dau! Dar mai bine nu mai intru deloc, zău, că uneori am impresia că vitrinele mă ademenesc și-i boală curată pentru portofel. Apropo, ați văzut filmul Confesiunile unei dependente de shopping (Confessions of a Shopaholic din 2009)? Nu-i grozav, dar e simpatic. Vi-l recomand tuturor celor ce iubiți mersul la cumpărături, cu siguranțe pe undeva pe acolo vă veți regăsi.
 Voi cum stați cu pasiunea pentru shopping?

 

Etichete: , , ,