s-a îndrăgostit cândva nebunește de o ciobăniță din Piana, culmea, care
mai era și măritată. După ce a observat-o cu atenție zile la rând din
infern, într-o bună dimineață s-a prezentat pe pământ spre a-și cuceri
aleasa. Însă femeia, în loc să cedeze prințului întunericului, după ce
l-a insultat și l-a plesnit, și-a mai și chemat bărbatul în apărare.
Acesta, plin de furie, i-a aplicat câteva bastoane pe spinare bietului
diavol, că Scaraoschi a fugit mâncând pământul. Supărat, dezamăgit și cu
inima frântă, diavolul n-a ales răzbunarea directă, ci a decis să facă
zona de lângă Piana una de nelocuit. Astfel, a spart stâncile, le-a
ascuțit, aranjându-le pe toate cu susul în jos, pentru ca nimeni vreodată să nu mai ajungă cu ușurință pe acolo.
Există mai multe posibilități de a vedea aceste calanche di Piana, prima și cea mai frecventată fiind de pe șosea. În drumurile noastre am traversat calăncile dus-întors în trei zile diferite, de fiecare dată fiind la fel de impresionată de măiestria naturii, și zău că aș mai fi făcut-o la nesfârșit fără să mă plictisesc vreodată; drumul sinuos se „agăță” efectiv de versanții stâncilor roșiatice care se prăbușesc de-a dreptul în marea de un albastru profund. În ciuda dificultății drumului pe această porțiune, în câteva locuri sunt amenajate scuaruri pentru staționare, astfel că vizitatorii pot coborî și profita de peisaj, cu multă prudență desigur, întrucât este destul de greu ca două mașini să treacă una pe lângă cealaltă, mai ales dacă sunt și pietoni pe șosea. Și credeți-mă că n-ai unde să te dai la o parte! Este imposibil să ajungi de pe șosea la mare, în Calanques de Piana neexistând plaje accesibile la picior, cu o singură excepție, mica ansă Ficajola, situată după satul Piana, unde, după ce ai coborât o șosea serpentinoasa cu mașina, mai ai de coborât încă vreo 20 de minute niște stânci la pas. Deci cine mai zice că mersul la plajă e floare la ureche???
Apoi Calanques de Piana se pot descoperi desigur și la picior, însă datorită terenului extrem de accidentat nu există foarte multe trasee de drumeție, iar cele care sunt -eu am găsit doar 3- sunt fie foarte scurte, fie se desfășoară mai mult pe șosea. Anul acesta n-am încercat niciunul, că nu a fost timp. Doamne, dacă ați ști câte locuri mi-au rămas restante în Corsica, aș putea reveni la nesfârșit! Mergeți de vă convingeți singuri! Oricum, în ciuda accesibilității greoaie, Calanques de Piana merită tot efortul, oferind fără îndoială unul dintre cele mai frumoase peisaje din Corsica. Tocmai de aceea, împreună cu Golful Porto, Golful Girolata și Rezervația Scandola, Calanques de Piana au fost incluse în 1983 pe lista patrimoniului mondial de UNESCO, fiind de altfel singurul obiectiv natural al Franței metropolitane înscris pe acesta listă.
Însă în cazul de față, cu toat respectul meu pentru munte, trebuie să recunosc că cea mai frumoasă și completă variantă de a admira Calanques de Piana este de pe mare. Din Porto pleacă o mulțime de vapoare de pasageri prin Golful Porto, atât spre partea de sud, adică spre Piana și Capul Rossu, cât și spre partea de nord, Scandola-Girolata, unde din păcate eu n-am mai ajuns anul acesta. După experiența nu foarte plăcută cu vaporul de pasageri în Calanque de Marseille, unde practic n-am văzut mai nimic, Andrei n-a mai vrut nici în ruptul capului să audă de așa ceva, astfel că a venit cu ideea să închiriem o barcă cu motor fără permis, putând astfel să profităm în voie. Sunt o mulțime de centre de închiriat bărci în Porto, iar prețul, deși aparent mare (aprox. 115 euro/barcă/zi întreagă, se poate și juma’ de zi), la un calcul simplu vei realiza că e mult mai rentabil decât dacă ai merge cu vaporul (aprox 30 euro/pers pentru 1h30).
Închiriind o barcă, nu numai că vei putea profita toată ziua, dar vei putea face opriri oriunde vrei, vei putea admira stâncile, „ferestrele” și mai ales grotele (o, da, grotele!!!!) în voie, te poți opri pe plaje pustii unde poți să stai și-n fundu’ gol la cât de ascunse sunt (majoritatea cu pietre ce-i drept, dar când vei vedea claritatea apei și vei simți libertatea aceea de a te bălăci doar tu cu tine în ea, vei uita și cum te cheamă, d-apăi că sunt pietre), poți înota și te poți scufunda să vezi peștii… ce mai poți petrece o zi cu adevărat de vis! Pentru că în astfel de locuri nu prea contează ce „vezi”, ci mai mult experiența pe care o trăiești. Iar o zi în libertate pe mare este o experiență de neuitat.
Cam acestea sunt Calanques de Piana, un loc cu adevărat minunat, unul dintre acele locuri unde natură excelează în talent și măiestrie. Nu știu dacă pozele mele vor arăta cu adevărat frumusețea locului, probabil că nu, pentru că toată zona aceasta Piana nu ai cum s-o fotografiezi și să o aduci vreodată cu tine acasă ca să o arăți si altora. Trebuie să mergi acolo, să o vezi, să o descoperi, să te minunezi ca să-ți dorești să revii… Data viitoare îmi voi face timp și pentru o drumeție si poate mai mult curaj pentru a admira Calanques de Piana si dintr-o altă perspectivă, cea de sub ape. V-am zis doar că și la anu’ mergem în Corsica, nu?!
M-am uitat la toate pozele, sunt superbe! Ce simpatic e Azorel "privind in zare cu pletele-n vant" :))
Ma bucur ca ti-au placut :).
Ce -mi plac plumbarile cu tine!:)
Ma bucur 😉
foarte frumoasa zona! drumul m-a dus cu gandul la Verdon (cu emotii si ala) iar stancile alea din apa seamana nitel cu ce-am vazut in Malta, mai putin cu Marsilia. deci tot Corsica si la anu, bun asa
Mi-ai adus aminte ca nic acum n-am ajuns la Verdon la canion. Macar am vazut raul :))
La anu daca se va materializa Corsica, sper sa fie 2 saptamani, una e prea putin…
Mi-a placut legenda; multumim de pontul cu inchirierea barcii; imaginile sunt de vis…parca nici nu-ti vine sa crezi ca natura a putut zamisli asa ceva…intr-adevar, ce culoare "ireal" de frumoasa are apa la Piscinele Capului Rossu. Larisa, multumim…prin descriere, imagini, am calatorit si eu cu tine in Corsica…
Cu mare drag Liliana, ma bucur ca ti-a placut calatoria virtuala. Este un loc deosebit intr-adevar, dar trebuie sa-ti si placa genul asta de "distractii" in natura ca sa poti profita de ea pe deplin.
Esti o fericita ca ai vazut aceste minunatii!!!
daca tu zici… nu-s chiar atat inaccesibile.
Totul e foarte spectaculos in Corsica, foarte salbatic, aventuros. Un adevarat muzeu de geologie in aer liber. Muzeele faurite de ea, natura, sunt si preferatele mele. 😀 🙂 Aici nu ai cum sa te plictisesti niciodata. 🙂
Iti inteleg perfect dorinta de a te intoarce pe asemenea meleaguri vrajite. 🙂
Da, Corsica este un loc pentru iubitorii de natura "naturala" ca sa zic asa. Imi plac astfel de locuri unde omul nu a intervenit prea mult, unde te poti bucura de peisaje frumoase in liniste, fara senzatia aceea de turistic sau comercial. Sunt convinsa ca mai sunt multe astfel de locuri, mai ales pe diverse insule exotice, insa Corsica este cea mai "la indemana" :).
Mama mia ce-i acoloooo!!!! 😀 😀
Mda… si cica in partea opusa, rezervatia Scandola, ar fi si mai si…
Aoleu!?!