Vă povesteam de curând că francezii, cel puțin cei din regiunea mea, sunt înnebuniți iarna după fromage fondu. Dacă vara există obiceiul grătarelor în grădină, unde îți poftești prietenii sau familia întocmai ca la noi, iarna cea mai mare plăcere este să inviți sau să fii invitat la o soirée unde se servește brânză topită. Există mai multe preparate conviviale de acest gen, menite să fie servite pentru mai multe persoane, cele mai populare sunt raclette, despre care v-am povestit aici și fondue au fromage despre care vă voi povesti acum. Chiar de curând ne-am delectat și noi cu o astfel de bunătate acasa. Din păcate și Azorel, pe furiș, fără să-l vedem, de a  doua zi dimineață eram cu el la urgență la cabinetul veterinar. Dar asta este altă poveste, aveți grijă pe unde lăsați mâncarea sau resturile dacă aveți căței la fel de calici.
 


Une fondue este de fapt o secialitate culinară deloc pretențioasă, ba chiar simplă, țărănească, ce constă în a întinge bucăți dintr-un «aliment» într-un «lichid». Astăzi, fondue există sub mai multe forme, atât «lichidul» cât și «alimentul» fiind dintre cele mai variate. Vă închipuiți probabil că nu le-am gustat chiar pe toate, despre unele doar am citit sau am auzit, însă cele mai populare, pe care le-am încercat, sunt :
 –fondue au fromage, unde «lichidul» este brânza topită și «alimentul» este reprezentat de bucățele de pâine ;
 –fondue pe bază de carne, unde «alimentul» cu care întingem este carnea, iar «lichidul» poate fi reprezentat de ulei încins (fondue bourguignonne) sau  vin roșu (fondue au vin rouge).
 –fondue au chocolat, o la la, un adevărat desfrâu al deserturilor, unde se înmoaie bucăți de fructe într-un amestec de ciocolată topită.


Insă cea mai populară fondue, întâlnită în diverse versiuni în funcție de regiune, este de departe fondue au fromage, un preparat delicios compus din mai multe sortimente de brânză, care, deși este astăzi foarte apreciat în Franța, își are originea în Elveția, el fiind importat începând cu anii ‘50 mai cu seamă în regiunile de la munte, Savoie și Franche-Comté. La masă, fondue se prezintă într-un vas plin cu brânză topită. Vasul stă pe un suport special legat la o sursă de căldură, care menține preparatul la teperatura dorită pe toată durata mesei, iar pentru a-l degusta dispunem de o furculiță alungită, ca o țepușă, cu care luăm bucăți de pâine și întingem în brânza topită. 
 
Originile preparatului rămân până astăzi, se pare, necunoscute, nimeni nu știe cine și cum a inventat-o, existând diverse teorii. Unele susțin că un preparat gen fondue era cunoscut încă din antichitate. Alte teorii pomenesc de o rețetă ce apare pentru prima dată într-o carte de rețete din Zurich, în 1885. Insă cea mai verosimilă ipoteză este cea care preupune că istoria fondue începe odată cu ciobanii din regiunea Fribourg. Fiindcă pâinea și brânza făceau parte din cotiodian acolo sus la stână, ei foloseau resturile de la mesele precedente pentru a-și pregăti o nouă masă caldă. Oricare ar fi proveniența sa, începând cu secolul al XIX-lea, fondue se răspândeștet în casele oamenilor în Elveția, astăzi depășind granițele și întâlnindu-se sub diverse forme.
 
La obârșia sa, fondue au fromage are două tipuri de brânză, taditional elvețiene: gruyère și emmental, rețeta adaptându-se mai târziu la brânzeturile regiunilor unde a pătruns. Cea mai populară în Franța rămâne totuși fondue savoyarde. Deși importat, preparatul și-a câștigat un loc de cinste în bucătăria regiunii Savoie, preparându-se astfel cu brânzeturi locale, cum ar fi: beaufort, gruyère și emmental de Savoie.
 
In mod tradițional, fondue se consumă cremoasă, servită în vasul aparatului de fondue, menținut încins pe toată durata mesei, fiecare mesean plonjând bucăți de pâine în brânza topită, cu furculițele speciale. Este acompaniată în general de vin alb sec de Savoie și se completează cu castraveți murați, salată verde, felii de ceapă, cartofi fierți, un platou de charcuterie, mezeluri variate, de bună calitate, după gusturile și preferințele fiecăruia. Astăzi aparatele moderne de fondue au devenit indispensabile și există în magazine într-o mulțime de variante, fabricate sub mai multe mărci și vândute la diverse prețuri. Majoritatea persoanelor au unul acasă, alături de cel pentru raclette, inclusiv noi.
 
Cu toate acestea, nu pot spune că facem fondue savoyarde foarte des, în general ea se face de două-trei ori pe iarnă, noi chiar mai rar de atât. Este o specialitate destul de grea, cu multe calorii. De regulă se mănâncă în mai mulți, fiind ideală pentru momentele când avem musafiri.  

Am făcut de curând fondue după o carte de rețete pe care am cumpărat-o în Savoie, în iarna 2013, iar rețeta este următoarea: 400g comté, 400g beaufort, 400g emmental, un cățel de usturoi, un praf de nucșoară și 500 ml vin alb sec. In principiu cantitățile sunt pentru 4 persoane, se pot adapta la un număr mai mare sau mai mic, păstrând proporțiile.
 
Se taie brânza în cubulețe și se amestecă. Vasul de fondue se freacă cu usturoi, se toarnă în el 500ml de vin și se pune la foc. Când începe să facă bule se pune brânza, amestecând continuu. Când aceasta este topită integral, devenind fină și omogenă, unii adaugă un pic de alcool tare, gen țuică, și se așează pe aparatul pornit. Eu am considerat juma’ de litru de vin suficient. A fost excelentă de ne-am lins pe degete la final.
 
Insă firește că se poate degusta o fondue delicioasă și la restaurant, cu precădere la restaurantele specializate pe preparate din brânză, nu trebuie neapărat să mergeți în Alpi pentru a le găsi, deși e drept, o fondue au fromage merge de minune după o zi petrecută în zăpadă. Sunt restaurante cu specialitati pe bază de brânză peste tot, chiar și în Tours este unul excelent pe care vi-l recomand din inimă dacă ajungeți pe Valea Loarei (nu m-au plătit și nici nu mi-au oferit o masă gratuită!). Este vorba despre La Souris Gourmande, situat la adresa 100 Rue Colbert, 37000 Tours, chiar în centrul istoric.
 

Cartea mea de bucate savoyarde

In afara castraveților murați din dreapta, pe care i-am cumpărat, restul murăturilor sunt producție proprie, făcute de mine, iar gogonelele sunt chiar din grădina noastră :).

Bon Appétit !

Dragii mei, dacă nu ne mai „auzim” până la Crăciun, vă urez încă de pe acum Sărbători Fericite alături de cei dragi vouă, sănătate, bucurii și toate cele bune în anul ce vine. Vă îmbrățișez cu drag, să ne citim cu bine :). 

Etichete: ,