În a cincea zi petrecută în Alpii Italieni- asta ca să încep și acest jurnal păstrând același stil- ne-am gândit să mai diversificam activitățile, așa că am ales să facem schi de tură. Nici nu mai știu a cui a fost ideea, în general ale mele sunt astea mai ciudate (ca să nu zic mai proaste), însă tind să cred că beculețul cu schiatul i s-a aprins totuși lui Andrei. N-a fost o experiență tocmai reușită, cel puțin nu pentru mine dacă judecăm după cum am coborât în clăpari și cu schiurile în spate, dar nici nu mă așteptam să fie ținând cont de lipsa de experiență. Pe de altă parte, n-a fost nici o experiență urâtă, în final m-am întors cu două mâini și două picioare întregi, a fost să zicem… doar o altă experiență, una interesantă pe care probabil am s-o aprofundez în anii ce vor veni. Până la urmă nu sunt naivă, un astfel de sport nu se deprinde într-o zi, dar să o luăm cu începutul… 


Aici în Franța aproape toate persoanele pe care le cunosc știu să schieze, majoritatea învață de foarte mici, aproape că nu mă mai miră când văd princhindei cum iau viraje cu talent pe pârtii, făcându-mă să intru sub zăpadă de rușine. Schiul este un sport atât de popular încât adesea este asociat cu „vacanța de iarnă”, merg la munte fiind înțeles aproape întotdeauna cu merg să schiez, nu puțini au fost cei care au rămas surprinși când le-am spus că eu prefer drumețiile.  


Pentru că așa este, deși ador muntele, vă mărturisesc că nu prea am treabă cu schiatul. Mi-au plăcut atât de tare drumețiile din prima clipă când am pus bocancul pe poteci, că nici nu mai m-au tentat alte sporturi de munte de atunci. Nu mi-am pus vreodată întrebarea de ce, dar mai mult că sigur a fost din cauză că am preferat să descopăr muntele într-un fel mai domol, la pas potolit, nicidecum din viteza schiurilor. Făcând toți anii ăștia drumeții, de iarnă sau de vară, am putut să contemplez în tihnă, să mă bucur de liniște și peisajele din jur, să fotografiez, să simt apropierea față de natură, iar toate acestea au completat atât de bine ieșirile pe munte, astfel încât n-am mai simțit nevoia să-mi fac timp pentru altceva, cu atât mai puțin pentru coborârea pistelor printr-o mare de oameni.
  

Cu schiul de tură a fost însă altceva. Știam despre el de când mergeam la munte în România  și cum combină schiul cu drumeția mi-a părut întotdeauna ceva interesant. Schiul de tură este de fapt o îmbinare între schiul alpin și cel de fond, urcarea și coborârea făcându-se ambele pe schiuri. Și-apoi niciodată nu strică să încerci, nu-i așa? 


Echipamentul este ceva mai diferit față de schiul de coborâre, călcâiul trebuind să fie liber pentru a favoriza deplasarea. Întrucât urcarea se face tot pe schiuri, nu mecanizat, schiurile de tură folosesc pieile de focă, fâșii din material textil ale cărui fibre au o inserție oblică care permit aderența la zăpadă, acestea alunecând doar în față. Chiar dacă pare ușor, schiul de tură necesită totuși o formă fizică bună, ca orice sport, o bună cunostere a muntelui iarna, plus ceva experiență în citirea zăpezii. În fine, nu intru în detalii, mai multe puteți citi pe site-uri de specialitate.

Mai bine vă povestesc din experiența noastră… Noi am închiriat echipamentul de la un centru din Aosta și ca orice echipamet de închiriat n-a fost chiar de cea mai bună calitate,dovadă stând buba de la picior care abia acum mi-a trecut. Dar pentru o prima dată și-a făcut treaba. Am luat și un ghid cu noi, un localnic, cunoștință recomandată de gazdă, cum eram necunoscători și într-ale sportului și într-ale zonei am zis că-i mai bine așa. I-am cerut să aleagă el un traseu ușor, astfel că după ce ne-a luat de la pensiune ne-am trezit numaidecât undeva lângă domeniul schiabil Crévacol, în Col du Grand Saint-Bernard, aproape de locul de unde pelcasem în prima zi cu rachetele spre Alpeggi del vallone di Serena, doar că de data acesta am luat-o în direcția opusă, spre Arp de Jeux. Cunoșteam traseul, sau vorba vine, practic îl găsisem pe harta cu drumeții pentru rachete, doar că apropierea de pista de schi nu m-a încântat prea tare. În fine, n-a fost chiar așa rău până la urmă, n-am urcat tot drumul chiar printre schiori.  

Deși aveam emoții, urcarea a fost extrem de plăcută. Am avut noroc de o zi călduță, cu soare și cer al naibii de albastru, astfel că mi-a părut un pic rău că nu am luat aparatul foto cu mine. Probabil că v-am mai povestit despre cum visez la un săpuniero-dslr, pe care să-l bag ușor în buzunar în călătorii, însă până una alta mă mulțumesc în anumite situații, când vreau să mă simt comodă, cu pozele făcute de telefon. Sus la Arp de Jeux am făcut o mică pauză de hidratare, după care am pornit tot pe schiuri și mai sus.
 
Nu știu dacă ghidul nostru avea de gând să ne ducă pe Everest, dar l-am făcut repede atent că e suficient pentru niște neexperimentați ca noi. De fapt nu urcarea era problema, aș fi continuat să urc cu drag o zi întreagă pe schiuri, coborârea mă speria mai degrabă. Așa că după o lecție de salvare a persoanelor prinse în avalanșă ținută sus, pe fundalul giganților albi, plus câteva povești despre avalanșe, am purces la coborâre, iar coborârea mea pe schiuri a durat foarte puțin, după vreo câteva c
ăzături și alunecat la vale mai mult pe fund, am decis să-mi dau schiurile jos și să merg la pas. Andrei în schimb a fost mai ambițios, urmându-l conștiincios pe ghid până la baza muntelui, la parcare.


Poate că traseul n-a fost chiar inspirat ales, o pantă ceva mai domoală cred că ar fi fost mai fezabilă și poate că de aceea este de preferat să înveți alături de oameni care te cunosc și știu să aleagă ceva potrivit pentru tine. Ca să nu mai spun că e nevoie cel mai de ieșiri multe și dese, care nu-s chiar ușoare pentru noi ținând cont de depărtarea față de munte- unde naiba să le îndeși pe toate, schi și drumeții, într-o singură săptămână?- și nu în ultimul rând, de răbdare și perseverență. În fine, n-a fost nici rea ziua pe schiuri, Andrei a deprins una alta, probabil aș fi deprins și eu dacă nu m-aș fi descurajat așa repede. Mi-am zis că mai încerc, exersând la început câteva coborâri. Noi să fim sănătoși, om trăi și om vedea ce-o mai fi până la anu’..
     
 

Etichete: , , , , , ,