V-am mai povestit că soțul meu este tare pasionat de pescuit. Eu nu pot spune că-s mare fană, în sensul că n-ai să mă vezi cu undița în mână, dar merg cu el de fiecare dată din două motive: unul ar fi să-i fac pe plac, așa cum și el îmi face pe plac cu alte activități care-mi plac mie și al doilea ar fi faptul că mă pot bucura de ceva relaxare în natură. Avem o boxă plină de fel și fel de scule și ustensile de prins pește, lansete, undițe, suporturi și alte instrumente pe care nici măcar nu le cunosc, chiar dacă adesea peștele pentru masă îl cumpărăm de la pescărie. Până la urmă mersul la pescuit nu este pentru strict pentru consum, orice pescar poate depune mărturie, ci mai mult pentru plăcerea de a sta cu undinta-n mână pe malul lacului. Desigur că bucuria-i mare când mușcă ceva, iar satisfacția direct proporțională cu mărimea capturii, însă pescuitul rămâne o activitate plăcută chiar și atunci când nu prinzi nimic.  Așa cum s-a întâmplat duminica trecută


Aici în regiunea noastră pescuitul e tare popular. Și nu-i de mirare, numai departamentul Indre-et Loire, unde locuim noi, cuprinde o rețea de 3000 de km de fluviu (Loara), râuri (Cher, Indre, Vienne) și pârâie la care se adaugă o mulțime de lacuri și bălți, naturale sau artificiale. Se poate pescui păstrăv, știucă, salău, dar cel mai popular în zonă este crapul. Însă nu vă gândiți că poți pescui după cum te taie capul, oriunde și oricât. Pescuitul este reglementat în departament de „Federația Indre et Loire pentru Pescuit”; această organizație, pe lângă faptul că stabilește normele ce trebuie respectate pentru fiecare curs de apă, mai îndeplinește și alte roluri cum ar fi restaurarea planurilor de apă, supravegherea lor, protecția mediului înconjurător și a ecosistemului piscicol.


Dreptul de a pescui pe un anumit curs de apă îl obții desigur după achiziționarea unui permis. Prețul lui diferă în funcție de râu, lac, oraș și poate fi fie jurnalier, pentru o singură zi, sau anual. Acesta poate să includă un singur curs de apă sau mai multe și poate fi achiziționat fie pe loc, fie de la magazinele sau centrele specializate. Tot în funcție de planul de apă ai dreptul la un anumit număr de undițe și o anumită cantitate de pește pe care o poți lua acasă. Să nu intru totuși prea mult în detalii, că nici eu personal nu cunosc exact.


În principiu atunci când te hotărăști să mergi la pescuit îți alegi cursul de apă de pe siteul federației, sau din broșurile lor, în funcție de sezon, de preferințe, sau de ce pește vrei să prinzi. Noi duminica trecută am mers la Rillé, unul dintre cele mai mari lacuri din zonă. Situat în departamentul Indre et Loire, în apropierea comunei cu același nume, lacul este compus din 2 bazine separate printr-un dig. Există și un mic camping pe malul lacului, cu niște căsuțe simpatice, pentru împătimiții care vor să petreacă mai multe zile cu undița în mână, plus un traseu de drumeție ce se poate parcurge pe jos sau cu bicicleta; chiar am văzut o mulțime de persoane care făceau asta în ciudă vremii neprietenoase.


Pentru că deși se anunța vreme bună, prognoza s-a schimbat parcă peste noapte, astfel că am cam tremurat un pic (mai mult) de frig. Cu un polar mai gros am rezolvat problema. N-a mușcat nimic de data asta, poate că din cauza frigului și a vântului, dar asta nu ne-a împiedicat să ne simțim bine, încingem „ciaunul” nostru verde (grătarul adică) și să ne delectăm papilele gustative cu niște cărniță friptă, acompaniată de o salată și o sticlă de vin.

Frigărui cu carne de vită macerată în vin, cu ardei, ceapă și ananas.
Am un soț căruia îi place să gătească :))


Am petrecut o zi drăguță; chiar dacă vremea n-a ținut cu noi, a fost mai bine așa decât în oraș. Cu alte ocazii am petrecut și nopți la pescuit, pe malul lacului, la cort. Nu la Rillé, ci pe alte lacuri și desigur, se întâmplau vara. Nu peste tot este permis campingul, dar în unele locuri se poate. Oricum, de-a lungul anotimpului rece sezonul de pescuit este închis, nu că aș vrea să-l experimentez în mijlocul iernii. Însă în anotimpul cald ieșirile la pescuit mi se par plăcute, chiar și pentru un ne-pescar așa că mine. Aer curat, iarbă verde, plimbări, un picnic, o carte citită la umbră unui copac…. ce poate fi mai potrivit unui weekend de relaxare? 

Care dintre voi mai este amator/amatoare de pescuit? 
Etichete: , , , ,