Săptămâna acesta am petrecut câteva zile la Paris cu mama. Nu eram la prima vizită nici eu nici ea, dar am vrut să profit mai pe-ndelete față de alte dăți și să-i arăt puțin (mai mult) din capitala Franței, ocazie cu care am realizat următoarele:
 

Paris Franta

1. Parisul este murdar și agomerat. Nu mă înțelegeți greșit, nu pierd timpul să mă uit la gunoaie într-un oraș în care am -slavă domnului!- la ce să mă uit, dar parcă niciodată nu mi s-a părut mai jegos ca acum. O fi de vină multitudinea turiștilor, sau faptul că francezii sunt plecați în vacanță în perioada asta și nu mai are cin’ să le facă treaba, habar nu am și apropo de asta: Parisul este mega-aglomerat. Clar, e o capitală, o metropolă, nicidecum un loc unde să vii pentru liniște și pace, dar parcă aglomerația mă obosește din ce în ce mai mult, nu știu cum rezistă alții să-și petreacă vacanțele numai în astfel de locații. Probabil este de vină și faptul că de patru ani trăiesc în orașe mici de provincie, am uitat cum este să te înghesui la metrou și lumea să alerge disperată în jurul tău. Parisul m-a obosit în câteva zile, nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi să trăiesc în vâltoarea lui…
  
2. Parisul este scump comparativ cu alte orașe din Franța. Aud o mulțime de persoane care se plâng de lucrul acesta și tind să le dau dreptate. Nu țin să iau masa cu vedere la Tour Eiffel, sau mai grav, în vârful acestuia, dar nici să merg la periferie să mănânc nu mi se pare prea comod.
  
3. Parisul nu trebuie vizitat vara. E drept că Parisul face parte din categoria locurilor turistice unde nu mai există extra-sezon, însă parcă din experiența mea personală, primăvara sau toamna mi se par mult mai potrivite, atât datorită temperaturilor moderate, cât și datorită numărului mai mic de turiști. 

4. Parisul nu mai este al parizienilor. Mă deplasam cu metroul. În dreapta aveam o femeie acoperită de un văl, lângă ea un asiatic, în stânga niște indieni, iar în față o familie care vorbea spaniolă. Nu păreau turiști. Ca majoritatea orașelor de teapa lui și Parisul a devenit destul de pestriț, atât de mulți imigranți din toate colțurile lumii și-au făcut loc la Paris, astfel încât francezii au devenit o minoritate. Unde s-or ascunde oare?! Și că tot veni vorba despre asta…  
   
5. Parizienii sunt cei mai nașpa dintre francezi. Am mai auzit asta, în Franța există un fel de „tradiție”: parizienii zic despre cei din provincie că sunt țărani, cei din provincie zic despre locuitorii capitalei că sunt idioți. Credeam că este o glumă, însă pe bună dreptate, cred că în nici o parte a Franței turiștii nu sunt tratați mai cu sictir ca la Paris. Nici măcar în sud!
 
 Însă cu toate astea…  
 
1. Parisul are un farmec aparte. Băi nene, nu știu cum se întâmplă asta, dar cu toată mizeria de pe străzi, cu toți parizieni neprimitori, cu toată aglomerația, orașul ăsta are ceva special, ceva al lui, ceva care te face să-l iubești necondiționat și să revii cu drag din nou și din nou. Poate nu toată lumea simte farmecul Parisului, dar el există acolo undeva și știu că mulți dintre voi veți înțelege foarte bine ce zic. Nici nu mai știu dacă notorietatea este întreținută de orașul în sine sau de poveștile ce s-au țesut de-a lungul timpului în jurul lui. Nu mai știm cu exactitate astăzi ce este real și ce este mit, doar că încolo de toate neajunsurile Parisul rămâne – în viziunea mea cel puțin – pitoresc, romantic și deosebit de atrăgător.
   
2. Parisul este un muzeu în aer liber– știu că sună a clișeu, dar la Paris străzile sunt galerii de artă, iar clădirile exponate, sau eu cel puțin așa mă simt de fiecare dată când iau la pas malul Senei. Nôtre Dame, Conciergerie, Grand Palais, Petit Palais, pont Alexandre-III, Dome des Invalides și multe altele sunt adevărate opere ale arhitecturii, nu au cum să te lase rece. Nu degeaba este cel mai vizitat oraș din lume.  


3. Parisul este plin de evenimente culturale. Dacă ar fi să aleg un singur avantaj dintre cele pe care le oferă orașele mari, acela ar fi multitudinea evenimentelor culturale. Concerte, muzee, expoziții, vernisaje, spectacole de teatru, operă, balet, toate sunt atât de la îndemână, trebuie doar să știi să profiți de ele. Și poți s-o faci nu numai ca localnic, dar și ca turist, verificând agenda evenimentelor pe internet. De exemplu, dacă m-aș afla la Paris între  8-12 septembrie, La Traviata de Giuseppe Verdi pusă în scenă în aer liber în curtea Hotelului Invalizilor ar putea fi o experiență deosebit de interesantă.
    

4. Parisul respiră istorie la fiecare colț de stradă– și asta cam sună a clișeu, dar este adevărat, o mare parte din istoria Franței derulându-se pe străzile sale. Nu are rost să intru în detalii, cred.  
 
5. Nici o zi la Paris nu este ca cea dinainte, întotdeauna experiențele sunt altele, la fel și trăirile, gândurile de după. O plimbare romantică pe cheiurile Senei, o cină la un restaurante, învolburarea nopților pariziene, cafeaua servită în mod tradițional la o măsuță rotundă cu scaunele așezate strategic, cu fața la stradă, o sesiune de cumpărături la marile magazine de modă, o vizită la grandiosul muzeu Luvru, Parisul propune vizitatorilor o mulțime de experiențe diversificate.



 ***

Relația mea cu Parisul este una un pic mai specială. Recunosc, îmi place foarte tare, dar nu pot să dorm în ignoranța prefăcându-mă că e perefect și că nu are niciun defect. Dacă considerațiile rele cântăresc mai greu decât cele bune, sau invers, depinde de fiecare dintre noi. Depinde de gusturi, de preferințe, de așteptări și în cele din urmă de felul nostru, al fiecăruia, de a fi.
 

*** 

PS: Pe mine de fapt cel mai tare m-a deranjat că Parisul nu este un oraș pet-friendly– știu că sunt puțini oameni care călătoresc cu animalele de companie și care probabil nu dau importantă acestui aspect, însă cum pe mine mă roade, trebuie să-l menționez. Totul a început cu rezervarea hotelului, destul de multe erau cele care nu acceptau animale, însă cireașa de pe tort a fost faptul că este interzis accesul câinilor în parcurile pariziene. What?! Sunt sigură că unora vi se pare ok, pentru că astfel nu mai călcați în rahati, însă mie nu mie se pare deloc în regulă să suport niște consecințe pentru că unii sunt necivilizati. *d*s#q@A§*A£A§, mama voastră de parizieni! 

Etichete: , , , , ,