În weekendul prelulngit de Înălțare, care anul acesta a picat la mijlocul lunii mai, am fost intr-o mini-vacanta la Lac de Chambon, un loc tare drag mie, la munte în Masivul Central din regiunea Auvergne.
Am mai fost acolo în formație de trei, în 2017, cu Erika în port-bebe, așa că a fost o plăcere să mă întorc și să revăd acele locuri. În plus regiunea Auvergne este una din regiunile Franței care mie personal îmi place foarte mult, chiar și să fi locuit acolo, nu doar de venit din vacanță. Vremea nu a fost chiar splendidă, dar apoi era mai și era la munte, ce puteam să sperăm mai mult. Însă lacul Chambon cu apele lui calme, pădurile domoale ce îl înconjoară și munții nu foarte înalți, dar maiestosi de pe fundal ne-au oferit câteva zile reconfortante, aproape de natură.
Dacă nu aș locui în Touraine, la malul Loarei, sau dacă mâine ar trebui să mă mut, sunt două regiuni în care mi-ar plăcea să trăiesc. Una este Provence. Cealaltă este Auvergne, în Masivul Central. Regiune preponderent rurală și departe de cărările bătute ce duc spre marile destinații turistice ale Franței, Auvergne se arată călătorilor sfioasă, cu dealuri line mai degrabă decât cu munți, presărate cu ferme agricole construite din piatră, rupte parcă din alte vremuri, cu văi domoale, păduri întinse și pajiști verzi pe care pasc cirezi de vaci, ca o adevărată oază de inedit, o zonă tradițională originală.
Sunt multe locuri frumoase în Auvergne, dar eu m-am îndrăgostit iremediabil de lacul Chambon. Nu-ți spune probabil multe Lac de Chambon la prima înfățișare. Dar se pare că este genul de loc care ți se arată treptat, se lasă văzut pe neașteptate și se ivește de unde te aștepți mai puțin, de nici nu-ți dai seama când te-a prins cu farmecul său neprefăcut. Nici nu știam de el până în 2017 când am fost prima dată. Nici nu mai știu exact e unde l-am scos, cum am aflat de el. Dar m-am legat cu desăvârșire de simplitatea lui, încât chiar îmi era un dor nebun să mă întorc. Și cum nu este prea departe de casă, mini-vacanța de Înălțare, părea weekendul perfect.
Așa că încă de la începutul anului am rezervat o căsuță în campingul situat chiar pe malul lacului și am așteptat cuminți ca timpul să treacă până în mai. A trecut repede, cum altfel, așa că în ziua cu pricina ne-am pornit de dimineață, astfel că la prânz eram deja la destinație, în orășelul Chambon sur Lac, mic, dar tare pitoresc prin naturalețea lui. După ce am mâncat de prânz ne-am luat căsuța în primire, dar nu am zăbovit, ci ne-am mișcat repede la spectacolul cu cai și cavaleri pe care îl rezervasem la Murol, orășelul vecin, la fortăreața medievală.
Mai vizitasem Fortăreața Murol, însă este mereu o plăcere, chiar și pe vreme mai puțin bună, căci vântul și temperaturile nu au fost prea prietenoase în acesta mini-vacanță. Despre spectacol numai de bine. O plăcere și pentru cei mici și pentru cei mari. Mai ales pentru mine, căci îmi plac caii la nebunie, într-o altă viață sigur aș călări în galop pe câmpuri nesfârșite. Într-o altă viață, am spus bine, in asta am ratat această șansă. Ca multe altele de altfel. În fine…
Că să vă povestesc puțin, Lacul Chambon este un lac vulcanic ce s-a format prin erupția vulcanului Tartaret, acum 8000 de ani, blocând astfel cursul râului Couze-Chambon. Chambon încă se întinde pe o suprafață foarte vastă, 60ha, în schimb nu este deloc adânc, 4-6 m profunzime maximă. Lacul se situează la aproximativ 870 m altitudine și aparține administrativ de comunele Chambon-sur-Lac și Murol, din departamentul Puy-de-Dôme, regiunea Auvergne.
Lacul Chambon este foarte bine valorificat turistic, ca multe locuri din Franța și frumos orânduit pentru cine alege să poposească în zonă. Două plaje cu locuri de bălăceală sunt amenajate pe malul lacului, supravegheate în iulie și august, plus baze pentru sporturi nautice (hidrobiciclete și canoe) și posturi de pescuit. Nu am putut profita din păcate, în mai vremea a fost destul de rece. În zona plajelor există două campinguri, unul fiind campingul nostru, parcări amenajate, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, mese de picnic, câteva restaurante și un minimarket. De asemenea, un traseu de drumeție ușoară, Voie Verte, care face turul lacului, este foarte bine conturat atât din punct de vedere al drumului, cu podețe de lemn în zonele mlăștinoase, cât și al documentației, panouri cu informații despre lac, flora și fauna lui fiind prezente din loc în loc.
Pentru următoarele zile, deși intial aveam și alte planuri, le-am lăsat baltă și am rămas în zonă, pe malul lacului. Nu am făcut mare lucru… Ne-am tot plimbat făcând înconjurul lacului în mai multe etape, am pescuit, am cules păpădii, ne-am jucat în nisip și în parcurile amenajate, am mâncat bunătăți la restaurantele de pe mal, am mers la un festival medieval la Murol, de care nu știam, dar a fost binevenit. Fetele sau plimbat cu căluții (ce vă spuneam eu de cai mai sus), am mâncat medieval, la proțap, am băut bere locală, am adunat bețe și frunze, ne-am clatit ochii cu peisajele minunate, respirând aerul acela curat, cum în puține locuri mai găsești.
Și tocmai așa, nefăcând mare lucru, am petrecut o mini-vacanta la Lac de Chambon minunata și am rams cu amintiri frumoase. Fetele și acum mă întreabă de ACEL lac de la munte, de căsuța din campingul unde am stat, de parcurile și cărările din jur și de când mai mergem acolo. Pentru că, vedeți voi, pentru noi dar mai ales pentru copii, uneori nu este nevoie de mari destinații pentru a petrece timp reconfortant și de a rămâne cu suvenire frumoase. E nevoie doar să ne ascultăm intuiția și să ne îndreptăm spre acele locuri care ne crează o stare de bine. Iar pentru noi Lac de Chambon este unul dintre aceste locuri în care ne întoarcem mereu cu drag, spre a ne încărca sufletește.
Vă las câteva poze.
Etichete: AUVERGNE, CALATORII, FRANTA
Lasă un răspuns